Veiligheidsmaatregelen Haagse rechters aangescherpt

01/05
2013
Den Haag , 1-5-2013

Naar aanleiding van het ernstige ongeluk met een van de Haagse rechters op 19 april 2013, heeft de rechtbank maatregelen getroffen voor rechters die op huisbezoek gaan bij mensen voor wie een gedwongen opname in een psychiatrische kliniek is aangevraagd. Vanaf 1 mei begeleidt een agent van de parketpolitie de rechter en griffier bij huisbezoeken.

Ook heeft de rechtbank aanvullende veiligheidsafspraken met de instellingen Parnassia, Riverduinen en Delflanden gemaakt over de bezoeken aan hun klinieken. Zo zullen voortaan standaard begeleiders aanwezig zijn, die kunnen ingrijpen als escalatie dreigt. Verder zullen rechters vooraf worden geïnformeerd over veiligheidsrisico's, zoals de gemoedstoestand van een persoon die bezocht wordt.

De rechtbank Den Haag wil daarnaast samen met de ggz, politie, advocatuur en het OM onderzoeken op welke andere manieren de veiligheid verbeterd kan worden. Ook een landelijke expertgroep van rechters die deze bezoeken aflegt, buigt zich over de vraag of er aanvullende maatregelen moeten komen om de veiligheid van rechters en griffiers bij deze bezoeken te garanderen.

Rechters en griffiers blijven intussen  huisbezoeken en bezoeken aan klinieken afleggen. De wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) kent geen mogelijkheid om mensen te verplichten om naar de rechtbank te komen.

Zie ook: Ernstig incident treft Haagse rechter en

Beveiliging rechters op huisbezoek: zes vragen en antwoorden

Datum: woensdag 1 mei 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry