Commandant der Strijdkrachten opgenomen in Hall of Fame

25/04
2013
Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp is opgenomen in de International Hall of Fame van het Command and General Staff College van Fort Leavenworth in Kansas in de Verenigde Staten.

Vóór de eervolle benoeming sprak Middendorp een gezelschap toe van ruim 1500 Amerikaanse en buitenlandse kapiteins en majoors die daar momenteel een leiderschapstraining ondergaan.

Wapenbroeders

'We hebben elkaar meer dan ooit nodig', zei Middendorp. Hij refereerde onder meer aan zijn tijd als commandant in Afghanistan. 'De eerste dag van mijn uitzending kregen we te horen dat er mogelijk een zelfmoordaanslag zou plaatsvinden. Meteen werd er intensief samengewerkt door coalitiepartners en Afghaanse militairen. Deze internationale samenwerking leidde tot de arrestatie van de zelfmoordenaar die zijn bomvest al aan had. Zo werden vele levens gered', aldus Middendorp. 'Het toont hoe we kunnen winnen door internationaal samen te werken'.

De generaal zei dat er veel is wat militairen verbindt: 'Wij dienen en beschermen. Wij gaan naar plaatsen waar niemand anders kan komen. Wij brengen verandering waar andere middelen tekort schieten. Wij strijden wereldwijd tegen terrorisme, beschermen de mensenrechten en schakelen bronnen van onveiligheid uit. Kortom, we zijn wapenbroeders en dat moet zo blijven.'

3D-benadering

De generaal deed ook nog een tweede oproep aan de zaal vol militairen. 'We moeten meer zijn dan krijgers alleen.' Dat heeft volgens Middendorp alles te maken met de snel veranderende wereld die steeds complexer wordt. 'Militairen opereren steeds meer in falende staten waar we te maken hebben met warlords en onzichtbare vijanden die zich schuil houden tussen de lokale bevolking. We moeten lokale veiligheidstructuren kunnen verstevigen en fragiele lokale overheden ondersteunen. Dat lukt niet met wapens alleen', aldus Middendorp. Hij verwees zo indirect naar de geïntegreerde 3D-benadering (defence, diplomacy and development), waar de Nederlandse krijgsmacht bekend om staat.

In 1997 studeerde Middendorp af aan het Staff College. Hij is niet de enige Nederlandse militair die in de Hall of Fame is opgenomen. Luitenant-generaal buiten dienst Rob Bertholee, luitenant-generaal buiten dienst Rien Wilmink, luitenant-generaal buiten dienst Govert Huyser en luitenant-generaal Han Roos ging hem voor.

De CDS reist door naar Norfolk waar hij een ontmoeting heeft met Supreme Allied Commander Transformation (SACT) generaal Jean-Paul Paloméros en met het Nederlandse personeel dat daar geplaatst is.

Verwijzingen

Toespraak van CDS Middendorp in Fort LeavenworthWebpage | 25 april 2013 | pdf, 3 pagina's, 13 kB

Datum: donderdag 25 april 2013, 20:56
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Kansas, Norfolk, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry