MIVD presenteert jaarverslag

25/04
2013
Voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) stonden het afgelopen jaar digitale dreigingen centraal, naast de ondersteuning van de krijgsmacht en de samenwerking met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dit blijkt uit het jaarverslag 2012 dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

De sterk toenemende digitalisering maakt de Nederlandse samenleving kwetsbaar voor digitale bedreigingen, oftewel cyberdreiging. Dit geldt ook voor de Nederlandse krijgsmacht en de defensie-industrie. Om zich daar zo effectief mogelijk tegen te wapenen, brengt de MIVD mogelijke dreigingen in kaart. De komende jaren besteedt de MIVD meer aandacht aan het digitale domein.

Hieronder vallen ook ontwikkelingen als het gebruik van eigen opslagmiddelen voor gevoelige informatie, externe informatieopslag, zogenoemde cloudstorage en vergaande integratie van alle mogelijke communicatiekanalen. Zo worden ruimtes, bedoeld voor gerubriceerde gesprekken, steeds vaker uitgerust met geavanceerde middelen aangesloten op netwerken, bijvoorbeeld voor videoconferencing. Deze ontwikkelingen vergroten de kwetsbaarheid van Defensiesystemen en de kans op het lekken van geheime informatie. De dienst is zich bewust van deze ontwikkelingen en houdt hier voortdurend rekening mee.

Samenwerking

In het jaarverslag van 2011 meldde de MIVD al dat de samenwerking met de AIVD groeide. Zo hebben ze de krachten gebundeld om de Nederlandse overheid te voorzien van informatie over het Caribisch Gebied. Ook werken ze samen bij het in kaart brengen van de verspreiding en ontwikkeling van massavernietigingswapens. Beide samenwerkingsverbanden werken succesvol samen bij het verzamelen van informatie.
 
In 2012 zijn de diensten ook gestart met een gezamenlijke eenheid voor signals intelligence, het opvangen van communicatie uit de ether, en cyberdreiging. De technische ontwikkelingen op dit gebied gaan zo snel en zijn zo kostbaar dat het efficiënter is om dit gezamenlijk te doen. Ook is kundig personeel op dit gebied te schaars om te verdelen over 2 diensten. De eenheid is naar verwachting in 2014 operationeel.

Buitenland

De MIVD onderzoekt (inter)nationale ontwikkelingen die invloed hebben op de opbouw, voorbereiding en inzet van de krijgsmacht. Denk aan (politieke) ontwikkelingen in regio’s waar Nederlandse militairen actief zijn, potentiële conflicten wereldwijd, terroristische aanslagen en politieke instabiliteit. In 2012 maakte de MIVD analyses en verzamelde inlichtingen over thema’s en gebieden waar Nederland actief is of kan worden: wapens, cyber, Afghanistan en Somalië. Dit doet de dienst in opdracht van de ministeries van Defensie, Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.

Verwijzingen

Jaarverslag MIVD 2012Webpage | 25 april 2013 | pdf, 66 pagina's, 3 mB

Datum: donderdag 25 april 2013, 15:13
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry