Ga wég met je optionele aanvinkvakjes bij installatie van software

25/04
2013
Gisteren blogde ik op Cookierecht over het aanvinkvakje van Oracle’s Java-installer bij de Ask.com toolbar. Dat vinkje staat alvast aan, en wie de toolbar niet wil, moet het weghalen. Dat moet je maar net even zien. En nee, dat mag niet van de cookiewet. Maar het kan nóg erger: de installatiezin van AVG Toolbar waar ik gewoon juridisch jeuk van krijg.

Dit is hoe het pakket PowerISO de AVG toolbar presenteerde bij installeren:

Ziet u hem? “Set, keep and protect AVG Secure Search as my homepage and default search provider.” Dus niet alleen “installeer dit” maar ook “neem alle mogelijke maatregelen die u goeddunkt om te verhinderen dat dit product ooit nog wordt gedeïnstalleerd of aangepast.” Wat zou “keep and protect… as my homepage” anders moeten betekenen?

Na klachten ging AVG dit aanpassen, als volgt:

Dit is duidelijker dát er iets gaat gebeuren, maar de standaardkeuze staat nog steeds op “doe het” en dat kan ik geen opt-in noemen. Bovendien: die jeukzin staat er gewoon nog stééds. En alleen al daarom zou ik nooit zo’n pakket durven installeren.

Dan zijn er ook nog allerlei pakketten die de tekst omkeren: als u niet wilt dat deze toolbar niet uw default wordt, verwijder dan het vinkje waarbij staat “Installeer deze software niet”.

Wat is de gemeenste installatie-truc die jullie kennen?

Arnoud

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!

Datum: donderdag 25 april 2013, 08:15
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Indonesië, Java

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry