Samenwerking met Surinaamse Rechtspraak gecontinueerd

24/04
2013
Den Haag , 24-4-2013

De samenwerking tussen de Nederlandse Rechtspraak en die van Suriname wordt voortgezet.

Erik van den Emster, tot 1 april voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, zette begin deze maand in Paramaribo namens de Nederlandse gerechten zijn handtekening onder nieuwe afspraken met Suriname. Namens het Surinaamse Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke instantie in Suriname, tekende waarnemend president Cynthia Valstein-Montnor. 

Voortzetting

De gemaakte afspraken zijn in grote lijnen een voortzetting van al lopende afspraken met de Rechtspraak in de voormalige Nederlandse kolonie, die in 1975 onafhankelijk werd. De samenwerking loopt sinds 2008, toen een delegatie van het Surinaamse Hof van Justitie in Nederland op werkbezoek was. Doel van de samenwerking is helpen bij modernisering van de Surinaamse Rechtspraak. Gezien de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in zowel Nederland als Suriname, is er sprake van directe samenwerking zonder enige tussenkomst van andere overheidsinstanties.

Overbrengen kennis

De Nederlandse inspanningen zijn vooral gericht op het overbrengen van kennis. Zo helpt Nederland de Surinaamse gerechten met de introductie van de functie van directeur bedrijfsvoering en het bijbehorende organisatiemodel. De directeur bedrijfsvoering is in de Nederlandse gerechten een sleutelfunctionaris, bij wiens afdeling alle lijntjes samenkomen. Sinds 2010 zijn verschillende medewerkers van Nederlandse gerechten gedetacheerd bij Surinaamse gerechten voor assistentie bij het opzetten van dit ‘bedrijfsmodel’, dat uniforme werkprocessen mogelijk maakt. Ook op ICT-gebied kan Nederland het nodige betekenen voor de Surinaamse Rechtspraak.

Handwerk

Verder ondersteunen medewerkers van Nederlandse gerechten hun Surinaamse collega’s bij rechterlijk werk. Zo delegeren rechters in Nederland werkzaamheden aan griffiers, terwijl Surinaamse rechters hier minder bekend mee zijn. Door Surinaamse rechters en griffiers in deze werkwijze te trainen, worden er efficiencyvoordelen behaald. En een vast onderdeel van de opleiding van Surinaamse rechters wordt een stage van 5 maanden in Nederlandse gerechten. Ook administratief medewerkers en griffiers van Surinaamse gerechten komen voor een stage hierheen.

Organisatie

Suriname telt ruim 500.000 inwoners. Het land telt drie kantongerechten (een voor straf, een voor civiel en een voor de overige zaken). De hoogste rechterlijke instantie is het Hof van Justitie, dat beroepen behandelt tegen beslissingen van de drie kantongerechten en zaken betreffende ambtenaren, ambtsmisdrijven van leden van de regering en tuchtzaken tegen advocaten en deurwaarders. De Grondwet zegt dat Suriname ook een Constituitioneel hof kent, dat wetten toetst aan de Grondwet. Dit hof is er echter nog niet.

Datum: woensdag 24 april 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Suriname

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry