Bier in het glas al lekker

21/04
2013
Je wordt al een heel klein beetje dronken door alleen maar naar bier te kijken. Met dat opmerkelijke nieuws komt de Indiana University in de Verenigde Staten. Onderzoekers scanden de hersenen van 49 mannen voor en tijdens het drinken van frisdrank en bier. Sommige van de mannen waren sociale drinkers; anderen zware drinkers. Er waren geen geheelonthouders onder de proefpersonen. De hersenen van de mannen die het bier proefden, produceerden meer dopamine dan de mannen die frisdrank tot zich namen. Deze stof zorgt voor een gelukzalig gevoel en komt bijvoorbeeld ook vrij bij seks. De mannen met een familiegeschiedenis van alcoholisme produceerden meer dopamine dan de mannen wiens families matig met alcohol omgingen.

Conclusie: het menselijk lichaam anticipeert op de effecten van alcohol. Waarschijnlijk omdat we het gevoel nastreven ietsje dronken te zijn. Er wordt alvast een euforisch gevoel opgewekt nog voor de alcohol in je bloed komt. Hoe sterker dat euforische gevoel, des te groter de kans dat je gevoelig bent voor alcoholisme. Het onderzoek staat beschreven in het vakblad Neuropsychopharmacology.

Alcoholismekans

Wie in de horeca werkt, heeft een veel grotere kans om alcoholist te worden. Volgens een studie, verschenen in het vakblad Scandinavian Journal of Public Health, drinkt 63 procent van het personeel in bars, restaurants en hotels zorgwekkend veel. Vooral jonge vrouwen in de horeca lopen gevaar alcoholist te worden, van deze groep drinkt 82 procent te veel alcohol. Voor deze studie werden ruim duizend inwoners van Zweden tussen de 18 en 59 ondervraagd. Vooral de werknemers in de horeca bleken flink in te nemen, met name als ze onder de 30 waren. Dat bevestigt eerdere studies, die een makkelijke verkrijgbaarheid van alcohol als risico bestempelen.

Datum: zondag 21 april 2013, 15:50
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Verenigde Staten, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry