Inspirerende verhalen op sportprothesedag Defensie

20/04
2013
Onder het motto ‘Sporten met een prothese, gewoon doen’, heeft het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg vandaag een sportprothesedag gehouden. Tijdens lezingen en interactieve sportclinics konden de deelnemers zelf ervaren wat er met een prothese allemaal mogelijk is. De 1e editie, op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn, trok 200 belangstellenden.

De dag voor zowel burgers als militairen werd geopend met een parachutesprong. 4 (oud)-militairen met een beenprothese stortten zich alleen of in duo’s naar beneden. Hiermee lieten zij zien dat, ondanks de fysieke beperking, een extreme sport nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

Zoals voormalig militair Rob Bakker, die in Afghanistan zijn onderbeen verloor tijdens een aanslag met een bermbom. Bakker: “Inmiddels heb ik zo’n 400 sprongen gemaakt. Je techniek is iets anders, bijvoorbeeld tijdens de landing moet ik meer gewicht zetten op mijn goede been. Maar in principe maakt het geen verschil. Ik ervaar de prothese daarom niet als een belemmering. Ik kan nog steeds alles wat ik wil.”

Kansen die gelukkig maken

Ook voor sergeant-majoor Rob Severs geldt dat hij geenszins verslagen is. Duiken, zeilen, roeien, deelname aan het loodzware hindernisparcours Mud Masters. In een persoonlijk relaas vertelt de marinier hoe hij steeds weer naar nieuwe kansen zoekt om toch te kunnen sporten. Simpelweg omdat het ‘je gelukkig maakt’.

Het zijn niet alleen de militairen die vandaag bewondering oogsten. Ook paralympisch topsportster ‘blade babe’ Marlou van Rhijn houdt een inspirerend verhaal. Samen met haar atletiekcoach Guido Bonsen beschrijft zij de weg naar de Olympische Spelen in Londen. Van de fysieke problemen van een ontstoken stomp tot haar zoektocht naar sponsoren.

Revalideren door sport

Dat de organisatie van deze eerste dag in handen lag van het Militair Revalidatie Centrum (MRC) is te verklaren. De relatief jonge en fitte ‘klantenkring’ van het MRC is gebaat bij veel sport tijdens de revalidatie. In de therapieën ligt daar dan ook de nadruk op. “Daarmee onderscheiden wij ons van andere revalidatiecentra”, zegt commandant MRC, luitenant-kolonel Jeroen Hulst. “Die kennis en evaring willen wij graag delen. Fabrikanten, brancheverenigingen, sportkoepel NOC*NSF; we hebben ze allemaal bereid gevonden deze eerste sportprothesedag tot een succes te maken.”

Datum: zaterdag 20 april 2013, 19:13
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Hulst, Londen, Verenigd Koninkrijk, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry