Vogels in de war door koud voorjaar

19/04
2013
De laatste jaren kwam de lente steeds vroeger in Nederland aan. Toch kan er weleens een jaar tussen zitten waarbij dat niet het geval is. Dit jaar was zo’n jaar. De kou hield wel heel erg lang aan en brengt vogels in de war.

Christiaan Both, hoogleraar dierecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen vertelt hierover: “Het voorjaar valt nu op hetzelfde tijdstip als dertig jaar geleden. Dat draait de beginnende aanpassing van vogels als de bonte vliegenvanger jaren terug.”

Klimaatverandering

Tussen half april en half mei is de temperatuur de laatste 25 jaar met ongeveer 3,5 graden gestegen. Als bomen beginnen uit te lopen, is er een piek in het aantal rupsen, precies op het moment dat jonge vogels uit het ei kruipen. Er is dan voldoende voedsel voor hen. “Waarnemingen van biologen laten zien dat de rupsenpiek tegenwoordig drie weken eerder valt dan in 1985. Maar vliegenvangers en mezen hebben zich niet volledig aangepast: hun jongen komen 10 dagen eerder uit het ei dan in 1985. Warmbloedige dieren hebben meer moeite zich aan te passen aan een veranderend klimaat dan insecten.”

Aankomst

Soorten als de vliegenvanger overwinteren in Afrika, ongeveer 5000 kilometer van Nederland vandaan. Zij doen er ongeveer drie weken over om in Nederland te komen. Als de weersomstandigheden onderweg naar ons land erg slecht zijn, kunnen vogels hun voorjaarstrek onderbreken en afwachten tot de weersomstandigheden verbeteren. “Tegenwoordig lijken de vliegenvangers eerder in Nederland aan te komen, wat mogelijk een evolutionaire aanpassing is. Door precies te meten wanneer individueel geringde vliegenvangers arriveren, weten wij dat er vroege en minder vroege vogels zijn én dat dat verschil overerft van ouders op jongen. Door de verschuiving van de rupsenpiek is voor de vroege vogels tegenwoordig meer voedsel beschikbaar, zodat zij meer jongen kunnen grootbrengen. Het aandeel van vroege vogels is daardoor toegenomen,” aldus Both.

Datum: vrijdag 19 april 2013, 20:17
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Groningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry