Beveiliging rechters op huisbezoek: zes vragen en antwoorden

19/04
2013
Den Haag , 19-4-2013

Een Haagse rechter raakte vandaag ernstig gewond tijdens een huisbezoek aan een man voor wie gedwongen opname in een psychiatrische kliniek was aangevraagd (zie Ernstig incident treft Haagse rechter). Zes vragen en antwoorden.

Waarom leggen rechters huisbezoeken af?

Rechters moeten een beslissing nemen als er een rechterlijke machtiging is aangevraagd voor gedwongen opname in een psychiatrische inrichting op grond van de Wet BOPZ, bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen. Dat gebeurt als mensen een gevaar vormen voor zichzelf of voor hun omgeving. Soms bevinden deze mensen zich in psychiatrische klinieken, maar soms zijn zij ook gewoon thuis. Een BOPZ-verzoek dient een burgemeester in bij de officier van justitie. De rechter beslist.

Is er bij deze huisbezoeken geen beveiliging aanwezig?

Dat is niet standaard. Alleen wanneer er aanwijzingen zijn dat agressie kan worden verwacht, wordt de politie opgeroepen voor bijstand. Niet altijd is in te schatten hoe een patiënt zal reageren.

Is thuisbezoek niet te vermijden?

Nee, niet altijd. Vaak gaat het om zogenoemde zorgmijders, mensen die niet bereid zijn medische zorg te ondergaan. Soms gaat het om personen bij wie van tevoren in te schatten is dat een bezoek aan rechtbank of politiebureau zoveel prikkels geeft, dat ontsporing een groot risico is. Soms zijn mensen niet in staat naar een rechtbank te komen, denk bijvoorbeeld aan dementerende bejaarden. De wet BOPZ kent geen mogelijkheid om mensen te verplichten om naar de rechtbank te komen.

Was de rechter bij dit incident voldoende beveiligd?

Dat kan op dit moment niet worden gezegd. Het Rotterdamse Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak. De uitkomsten van dat onderzoek kunnen aanleiding geven de veiligheid van rechters rond deze bezoeken nader onder de loep te nemen. Eerst moeten de resultaten van het onderzoek worden afgewacht.

Hoe gaat het er normaal gesproken aan toe tijdens zo`n huisbezoek?

Dat verschilt van geval tot geval. Doorgaans zijn bij een thuisverhoor naast de rechter en de griffier ook een advocaat, psychiater en/of een sociaal psychiatrisch verpleegkundige aanwezig. Ook familie of vrienden zijn er soms bij. Maar het komt ook voor dat mensen vervreemd zijn geraakt van hun naasten. Dan zijn er alleen professionals aanwezig.

Is het vaker voorgekomen dat rechters worden aangevallen bij huisbezoeken?

Rechtbanken en hoven melden alle veiligheidsincidenten bij de Raad voor de rechtspraak. Voor zover bij de Raad bekend, hebben er de afgelopen jaren bij huisbezoeken geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden waar rechters of griffiers bij betrokken waren.

 

 

Datum: vrijdag 19 april 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry