Nieuwe materialen ontdekt die methaan absorberen

18/04
2013
Wetenschappers hebben nieuwe materialen ontdekt die heel geschikt zijn voor het absorberen van methaan: een zeer invloedrijk broeikasgas. Wellicht leidt het onderzoek er in de toekomst toe dat we methaan voor het in de atmosfeer terechtkomt, kunnen opvangen.

Net als koolstofdioxide is methaan een belangrijk broeikasgas. Het is naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer dertig procent van de netto opwarming van de aarde. En de hoeveelheid methaan in de atmosfeer neemt alleen maar toe. Dat heeft meerdere redenen: zo wordt er op steeds ongewonere wijzen olie en gas aan de grond onttrokken, waarbij scheuren ontstaan waardoor methaan vrijkomt. Daarnaast komt er ook veel methaan vrij doordat het ijs op de Noordpool smelt. Tegelijkertijd is methaan ook een nuttige energiebron. Twee goede redenen om methaan af te vangen en te voorkomen dat het in de atmosfeer belandt en niet als bron van energie kan worden ingezet.

Screenen

Maar het `vangen’ van methaan is niet gemakkelijk. “Het vangen van methaan is een uitdaging die we enkel aan kunnen gaan door materialen intensief te screenen en met ingenieuze ontwerpen op moleculair niveau te komen,” stelt onderzoeker Amitesh Maiti.

Datum: donderdag 18 april 2013, 17:27
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry