Zeespiegelstijging kan op korte termijn flink worden afgeremd

15/04
2013
Evenveel CO2 blijven uitstoten en toch de zeespiegelstijging die gebieden wereldwijd bedreigt, afremmen. Het kan, zo suggereert nieuw onderzoek.

En wel door de uitstoot van vier vervuilende stoffen die relatief kort in de atmosfeer vertoeven terug te dringen. Het gaat om methaan, fluorkoolwaterstoffen, ozon in de troposfeer en zwart koolstof. Deze gassen verblijven ongeveer een week tot tien jaar in de atmosfeer en daarmee is hun verblijf daar relatief kort: CO2 kan eeuwen op rij in de atmosfeer blijven hangen. Wel beïnvloeden deze vier gassen het klimaat sneller dan CO2 dat doet.

Lagere zeespiegel

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat wanneer we in 2015 starten met het terugdringen van de uitstoot van deze vier gassen, dat in 2050 kan resulteren in een flink lagere temperatuurstijging dan nu wordt voorspeld. Nu hebben de onderzoekers gekeken welke gevolgen een beperkte uitstoot van deze gassen voor de zeespiegelstijging heeft. Uit hun onderzoek blijkt dat het terugdringen van de uitstoot de snelheid waarmee de zeespiegel stijgt tijdelijk met zo’n 25 tot 50 procent kan vertragen. En dat zou tegen het jaar 2100 kunnen resulteren in een 22 tot 42 procent lagere zeespiegelstijging dan nu wordt voorspeld.

Verminderde dreiging

“Om een mogelijk gevaarlijke zeespiegelstijging te voorkomen, zelfs wanneer we de uitstoot van koolstofdioxide niet direct kunnen terugdringen, kunnen we de uitstoot van kortstondige vervuilende stoffen beperken,” concludeert onderzoeker Aixue HU. “Dit nieuwe onderzoek toont aan dat de samenleving de bedreiging voor kuststeden significant kan verminderen door snel een handvol vervuilende stoffen te beperken.”

Datum: maandag 15 april 2013, 10:31
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry