Utrecht opent 10de watertap Join the Pipe, in park de Gagel Overvecht

09/04
2013
09-04-2013

Wethouder Mirjam de Rijk opent vrijdagmiddag 12 april de 10de watertap van organisatie Join the Pipe in Utrecht, in het Overvechtse park de Gagel. Zij verricht ook de prijsuitreiking van de DrinkWater-wedstrijd. Vanaf die dag kunnen bewoners in het park gratis hun eigen flesje of bidon vullen met fris kraanwater. Hiermee wordt de campagne Overvecht drinkt water! op een feestelijke manier afgesloten.

Vanaf eind februari is het drinken van kraanwater op verschillende manieren gepromoot in Overvecht. Zo startte de Mattheusschool met waterbeleid en werd de eerste volledige waterschool in Overvecht. Pakjes en blikjes die normaal tijdens de pauzes werden gedronken, zijn vanaf die week vervangen door kraanwater. Een week lang leerden kinderen, hun ouders en het team op een positieve en leuke manier over de voordelen van het drinken van kraanwater. En dat het wat oplevert, werd aan het eind van de week duidelijk: die week hebben de leerlingen samen maar liefst 881 pakjes en blikjes bespaard, goed voor 16 kilo suiker!

Niet alleen de Mattheusschool besteedt aandacht aan het thema. De afgelopen periode is het drinken van kraanwater ook op andere manieren in de wijk gepromoot, onder meer met een DrinkWater-wedstrijd. Deelnemers aan schoolvoetbaltoernooien zijn gestimuleerd na te denken over de voordelen van het drinken van kraanwater. Teams van wijkbewoners zijn uitgedaagd hun normale drinkgedrag één week aan te passen en vooral kraanwater te drinken. Wethouder de Rijk reikt prijzen uit aan de winnaars van deze wedstrijd. Ook is er aandacht voor het meest praktische idee van de Utrecht Kraanwater Challenge, die in november 2012 is gehouden.

De watertap van organisatie Join the Pipe is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget. Vitens sponsort de aansluiting op het waterleidingnet. Het is de 10de tap van de gemeente Utrecht. Omdat Utrecht de eerste stad is die het aantal van 10 tappunten heeft bereikt, heeft de organisatie een waterpunt in Gambia aangelegd. In totaal komen er drie openbare watertaps van Join the Pipe in Overvecht.

Samenwerking

De campagne Overvecht Drinkt Water! is een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en Gemeente Utrecht in samenwerking met Stichting Cumulus Welzijn, diëtisten van Careyn en de Brede School Overvecht. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) is de beweging waarbij iedereen in stad, dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Het doel is de stijging van overgewicht en obesitas bij Nederlandse jongeren om te zetten in een daling. Zie www.jongerenopgezondgewicht.nl

Noot voor de media

U bent van harte welkom bij de feestelijke opening van de watertap van Join the Pipe op vrijdag 12 april om 15.30 uur in Park de Gagel Overvecht, bij de vijver en de speeltuin.

Voor meer informatie over de campagne Overvecht Drinkt Water! of over JOGG, kunt u contact opnemen met de gemeente Utrecht, 030 286 1132

Voor meer informatie over Stichting Join the Pipe: www.jointhepipe.org en een informatief filmpje http://www.youtube.com/watch?v=ZEqEtCtmCzg

Datum: dinsdag 9 april 2013, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Gambia, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry