Weekoverzicht Defensie-operaties

09/04
2013
De Koninklijke Marechaussee heeft bij controles zo’n € 130.000 in beslag genomen. Een overzicht van Defensie-operaties van 1 tot en met 7 april.

In totaal zijn 3 mannen aangehouden op verdenking van witwassen. Dit gebeurde bij het zogeheten Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) aan de binnengrenzen. Het MTV vindt plaats onder gezag van het Ministerie van Veiligheid & Justitie.

Een Chinees bleek bij een controle in de trein € 42.000 bij zich te hebben, die hij aan het zicht van de marechaussees wilde onttrekken.

Bij een controle op Rijksweg A-1 bij Oldenzaal onderschepte de marechaussee 2 mannen uit Rusland met € 89.000 in hun bezit.

De Koninklijke Marechaussee let bij de MTV voornamelijk op illegale migratie en de grensoverschrijdende criminaliteit zoals mensenhandel, mensensmokkel en witwassen.

Somalië

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter, actief voor de antipiraterijmissie Atalanta, kreeg voor de kust van Djibouti bezoek van minister-president Mark Rutte. Hij kwam kijken hoe de marine piraterij bestrijdt. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vergezelden de premier op volle zee bij Oost-Afrika.

Rutte: “Door piraten aan te pakken en vaartuigen te begeleiden, beschermen we niet alleen de opvarenden, maar stellen we ook het internationale economische handelsverkeer veilig. Dat is dus absoluut geen ver-van-mijn-bed-show. Nederlandse militairen doen geweldig werk voor de kust van Somalië. Terecht dat we in Nederland trots op hen zijn, evenals op hun resultaten.”

Na afloop van het bezoek zette Hr. Ms. De Ruyter koers naar de Golf van Aden om daar te patrouilleren.

Beveiligingsteam

Een beveiligingsteam van mariniers was aan boord van het schip MV Stella Nova van de firma Kahn Scheepvaart. Zij beschermen het schip tegen mogelijke aanvallen van piraten op haar reis van Suez (Egypte)naar Jebel Ali (Verenigde Arabische Emiraten). Bijzonder is dat het de 50e keer is dat een zogenoemd Vessel Protection Detachment (VPD) is ingezet sinds de instelling van deze teams in het voorjaar van 2011.

De VPD’s zijn ingesteld om Nederlandse schepen te beschermen tegen aanvallen van piraten in gebieden waar zij veelvuldig actief zijn. Hierdoor hebben marineschepen de handen vrij om zich op inzet voor de antipiraterijmissies Ocean Shield en Atalanta te richten.

Afrika

Op Schiphol keerden 4 Nederlandse militairen terug die de afgelopen periode Afrikaanse soldaten hebben getraind voor de African Contingency Operations Training & Assistance Mission in Uganda. Daarbij leiden trainers militairen van diverse Afrikaanse landen op voor deelname aan de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (AMISOM).

Nederlandse militairen vertrokken naar Zuid-Soedan om daar collega’s op de staf af te lossen voor de VN-missie UNMISS, die zich richt op vredeshandhaving en de opbouw van capaciteiten in het jonge land.

Afghanistan

De in Afghanistan gestationeerde F-16’-gevechtsvliegtuigen zijn voor het eerst over de nieuwe taxibaan gereden richting de start- en landingsbaan. Daarmee ontwijken de Nederlandse vliegers de Duitse helikopters op Mazar-e-Sharif.

De baan leidt naar een nieuwe opening aan de noordzijde van de opstelplaats van de Nederlandse F-16’s. Hierdoor hoeven Duitse en Nederlandse toestellen niet langer op elkaar te wachten tijdens het taxiën. Dit verzekert ongehinderde luchtsteun.

Die luchtsteun leverden de Nederlandse toestellen een aantal keren aan coalitiegenoten op de grond. In de provincie Wardak ondersteunden de F-16’s een Tsjechische eenheid. Zij toonden hun aanwezigheid door hard en laag over te vliegen, om zo eventuele opstandelingen af te schrikken. Later hielpen de Nederlanders een Amerikaanse eenheid die beschoten werd door opstandelingen. Op aanwijzing van de Amerikanen wierp een F-16 een bom af op de positie waarvan zij beschoten werden. Na deze wapeninzet eindigde de beschieting.

Kunduz

In de provincie Kunduz verzorgden Nederlandse militairen van de Police Training Group  training- en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse agenten in meerdere districten. Ook werden Afghaanse leidinggevenden geadviseerd over de inrichting van de werkzaamheden.

De eerste 8 kandidaten voor de Afghaanse trainings- en mentoringteams ontvingen zondag hun diploma. De Afghaanse trainers, die 8 weken theorie en 8 weken praktijk hebben gekregen, zetten het werk van de Nederlandse politietrainers voort als ze zijn   vertrokken.

Raketten

Bij een raketaanval op Kandahar Airfield vielen geen Nederlandse slachtoffers en er ontstond geen schade. 

Turkije

66 Nederlandse militairen werkzaam bij de Patriot-eenheid in Turkije liepen een halve marathon die was georganiseerd door de Nederlandse sportinstructrice van de eenheid. Ook een aantal Amerikanen deed mee.

2 Nederlandse Patriot-eenheden beschermen vanaf eind januari de stad Adana in Zuid-Oost Turkije tegen mogelijke aanvallen vanuit Syrië met ballistische raketten. De Task Force bestaat uit 250 militairen.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Zoekteam

Duikers van de Defensie Duik Groep vonden een 30-jarige man uit Goes, die al 4 dagen werd vermist in het Grevelingenmeer bij Scharendijke. Zo’n 20 militaire duikers van marine en landmacht zochten in paren het gebied nogmaals af met behulp van de akoestische watercamera Navigator. Het slachtoffer is een landmachtmilitair.

Een gespecialiseerd zoekteam van Defensie nam deel aan een integrale controleactie in de Gestelse Buurt in ’s-Hertogenbosch. Met hun bijzondere apparatuur zochten zij naar verborgen plaatsen waar mogelijk crimineel geld verborgen werd. Dit gebeurde onder regie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch in samenwerking met de politie. In totaal doorzochten zij ruim 30 locaties. Hierbij zijn diverse voertuigen, een partij imitatiekleding en parfum, en contact geld in beslag genomen.

Een reddingshelikopter van Defensie, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, kwam 4 keer in actie voor het vervoeren van zieken. Vanaf de Waddeneilanden vlogen de patiënten naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

EOD

Specialisten van de Explosieven Opruimings Dienst Defensie kwamen bijna 40 keer in actie voor het ruimen van explosieven, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. 6 maal betrof het een geïmproviseerd explosief. Mijnenbestrijdingsvaartuigen voeren 1 keer uit voor het ruimen van explosieven op open zee.

Uitgelicht: Explosieven Opruimingsdienst Defensie

Een goed jaar geeft kolonel Marco Kathmann nu leiding aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). “Het voelde echt als thuiskomen bij deze relevante en toekomstbestendige eenheid. De EOD is niet zo groot met 224 plaatsen, maar levert een grote inspanning. Daarbij zijn alle krijgsmachtdelen vertegenwoordigd en dat maakt de aansturing complex”, legt Kathmann enthousiast uit.

Jaarlijks moeten de permanent paraat staande teams op meer dan 2000 meldingen af. “En dat is alleen de zichtbare werklast. In de voorbereiding van ruimingen zit ook veel werk. Expeditionair levert het EOD-personeel eveneens een forse bijdrage. In Kunduz zijn teams werkzaam, personeel in Kabul en tot voor kort een team in Turkije.” Zelf laat Kathmann regelmatig zijn gezicht zien: “Recent de ruiming in Deventer. Als je het handwerk ziet en begrijpt, kun je een eenheid beter aansturen.”Speerpunten

Dat de EOD overal bij is betrokken, betitelt Kathmann als kracht en zwakte. “Onze capaciteit is schaars en de operationele druk hoog. We vragen nogal wat van onze mensen. Ze moeten onder alle omstandigheden hun hoofd koel kunnen houden. Ook moet rond een ruiming met een groot aantal partijen zaken worden gedaan, van lokale autoriteiten, brandweer en politie, tot het Nederlands Forensisch Instituut.”

Dat brengt Kathmann bij zijn speerpunten. “Investeren in opleiding en training en het gevuld krijgen van de organisatie. De werving gaat nu goed. Het aanbod is er, maar het is een zware selectie. Dit jaar draaien we een extra klas, alleen duurt het even eer dat je hiervan profiteert.” Verder worden de opleiding en training gestructureerd. “Er wordt ook veel energie gestoken in het doorgroeitraject van 2e naar 1e man, leider van een ruimingsteam.”

Dagelijkse gevaren

Ook het EOD-materieel is altijd in beweging. “Op dit moment worden lichte robots aangeschaft en ik verwacht dat we dit jaar hebben. Vorig jaar kregen we al nieuwe zware en medium robots en bompakken en IED-voertuigen. Ook de vervanging van de andere voertuigen is noodzakelijk. Soms zijn teams op een dag honderden kilometers onderweg. Dat gebeurt deels in Mercedes-terreinwagens. Je kunt je voorstellen hoe je je dan voelt aan het einde van de dag. Die hoop ik begin 2014 te hebben vervangen door een ruimere en comfortabelere civiele variant.”

Sinds de aanslagen op de Twin Towers in New York moet de EOD vaker uitrukken voor vergeten koffers en pakketjes. Daarnaast ziet de dienst een lichte stijging in geknutselde vuurwerkbommen. Met als dieptepunt het ongeluk met de flitspaalbom in Voorschoten waarbij EOD’ers gewond raakten en 1 zelfs zijn onderarm verloor. “Iedereen binnen de EOD is zich bewust van de dagelijkse gevaren. Toch maakte het ongeval enorme indruk. De betrokken EOD’ers werken allemaal nog bij ons, net als eerdere slachtoffers van ongelukken. Dat zegt wat over deze eenheid."

Datum: dinsdag 9 april 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Deventer, Djibouti, Egypte, Friesland, Goes, Kabul, Leeuwarden, Leiden, New York, Oldenzaal, Overijssel, Rusland, Soedan, Turkije, Uganda, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Voorschoten, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry