Special Forces mariniers oefenen bevrijding op zee

10/04
2013
Special forces van het Korps Mariniers houden sinds vorige week een specialistische maritieme oefening op Curaçao. De zogenoemde Maritime Special Operations Forces voeren tijdens de 2-weekse training onder meer een bevrijdingsactie uit van gijzelaars op zee.

De 49 mariniers oefenen samen met 4 leden van de Belgische Special Forces Group, 11 Noren van het Marine Jaeger Kommando en een uitwisselingsofficier van het Korps Commando Troepen. Ze wisselen kennis en ervaring uit, plannen samen en bekijken de mogelijkheden van aanwezige marinevaartuigen.

Militaire waterscooters

Zo is het nieuwe Ocean-going Patrol Vessel Hr. Ms. Friesland met haar snelle FRISC-motorboten op dit moment in het Caribisch Gebied. Daarnaast is het ondersteuningsvaartuig Pelikaan er permanent gestationeerd. Verder beschikken de duikers van de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) sinds kort, naast onderwaterscooters, over militaire bovenwaterscooters.

Scherpschutters

Ook de scherpschutters van de eenheid komen aan hun trekken. Uit de antipiraterijmissies blijkt dat de zogenoemde snipers  bijzonder nuttig zijn bij operaties op zee. Zo kunnen ze piraten tot staan brengen door de motor van hun bootje te doorboren. Ze opereren daarbij vanuit een helikopter of vanaf de brug van hun schip. Om tijdens zware zeegang nog precisievuur te geven, is het essentieel veel te oefenen.

Bevrijding gijzelaars

De mariniers ronden de oefening begin volgende week af met een bevrijdingsactie van gijzelaars op een schip. Samen met de bemanning van de Friesland wordt de missie minutieus voorbereid. Het hoofddoel is de ongeschonden bevrijding van de gegijzelden. 

In totaal bestaat MARSOF uit 242 man, met 24 teams inzetbaar voor special operations  in binnen- en buitenland.

Datum: woensdag 10 april 2013, 11:49
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry