Extreem lange kouopvang daklozen

08/04
2013
08-04-2013

Nog niet eerder boden gemeente Utrecht en De Tussenvoorziening daklozen zo lang een warm bed tijdens de kou: 76 nachten. De doelgroep daarvan is ongeveer even groot als in vorige jaren, maar hun problemen zijn wel zwaarder.

Vanaf 1999 krijgen alle dak- en thuislozen in Utrecht gratis nachtopvang als het echt te koud is om buiten te slapen en er kans is op gezondheidsschade. Een extra opvanglocatie is al een aantal jaren nodig, omdat de reguliere opvanginstellingen (de Sleep Inn, de Nachtopvang in Zelfbeheer (NOIZ) -beiden van De Tussenvoorziening- en het Leger des Heils) ook na uitbreiding met een aantal plekken niet genoeg bedden hebben. Een bus vervoert de daklozen van en naar de extra locatie De Stadsbrug. Daar kunnen maximaal 60 daklozen overnachten, die normaliter geen toegang tot de opvang hebben. Alleen mannen slapen er, vrouwen kunnen terecht bij de Sleep Inn en de NOIZ. Bij de Sleep Inn is een speciale kamer voor hen ingericht. Voor de overige bekende (Utrechtse) daklozen zijn 116 bedden beschikbaar.

37 nationaliteiten
Van de extra opvang bij de Stadsbrug maakten 214 verschillende (unieke) mensen gebruik met een gemiddelde van 45 per nacht. Vrijwel allemaal zijn zij gezien door verpleegkundigen, die iedere avond een sociaal medisch spreekuur hielden. Zij constateren een verschuiving: van pleisters plakken en bloedsuiker meten naar ondersteuning bij angstaanvallen en verwijzing naar instanties. Veel mensen hebben vrij heftige, vaak psychiatrische problemen. Fors alcoholgebruik speelt een grote rol. Van de mensen in de Stadsbrugopvang is de helft Nederlands en er is een grote groep Polen. Zij kwamen naar Nederland voor werk, raakten dat kwijt en kwamen op straat terecht. Daarnaast zijn er mensen uit allerlei windstreken: Griekenland, Marokko, West-Afrika en Oost-Europa; in totaal waren er 37 verschillende nationaliteiten. Er was ruim 500 uur vrijwilligersinzet bij De Stadsbrug.

Opsporen bij -10
In het seizoen 2012-2013 waren er vijf perioden waarin de gevoelstemperaturen te laag waren om zonder gezondheidsschade buiten te kunnen overnachten. De GG&GD Utrecht laat alle betrokkenen weten wanneer de regeling in werking treedt en meldt dit ook bij de politie. Stichting De Tussenvoorziening is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling en coördineert de aanmeldingen. De openingstijden van dagopvang het Catharijnehuis zijn gedurende koudweerperioden verruimd, zodat niemand buiten hoeft te blijven. Er is een speciaal team dat buitenslapers opspoort als de gevoelstemperatuur richting -10 gaat. Op 17 nachten was dit het geval en hierbij trof men in totaal 18 keer iemand aan. De belangenbehartigers van dak- en thuislozen denken mee over de kouopvang. Er is een goede samenwerking met de andere drie grote steden en Gouda, Delft en Leiden. Ontwikkelingen rond de doelgroep worden scherp gevolgd. De steden houden op advies van Utrecht zoveel mogelijk dezelfde data van ingaan en stopzetten van de koudweerregeling aan.

Datum: maandag 8 april 2013, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Delft, Gouda, Griekenland, Leiden, Marokko, Polen, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry