Jellinek start nieuw behandelcentrum met Amerikaanse methode

03/08
2009
AMSTERDAM (EZPress) - Jellinek opent vandaag een nieuw behandelcentrum voor alcohol-, drugs-, medicijn- en gokverslaving. De behandeling in het nieuwe centrum is gebaseerd op het Minnesotamodel waar verslaafden zowel binnen als buiten de behandeluren nauw met elkaar in contact staan. De behandelaars van Jellinek werden hiervoor een jaar lang speciaal opgeleid op Hazelden, Minnesota. Het Minnesotamodel is de meest gebruikte behandelmethode voor verslaving ter wereld, maar heeft in Nederland nog weinig bekendheid.

Het Minnesotamodel

Het Minnesotamodel is gebaseerd op de 12-stappenfilosofie van zelfhulpgroepen zoals de AA (Anonieme Alcoholisten), die haar oorsprong vindt in Minnesota (Verenigde Staten). Uitgangspunt van het Minnesotamodel is het creëren van verbondenheid waardoor het isolement, dat typerend is voor verslaving, wordt doorbroken.

Verslaafden doorlopen hierbij twaalf stappen, te verdelen in drie fasen: voorbereiding op herstel, het herstel zelf en het continueren van herstel. JellinekMinnesota richt zich op de voorbereiding en het begin van herstel. Al tijdens de behandeling in het behandelcentrum nemen de verslaafden deel aan zelfhulpgroepen buiten JellinekMinnesota. Wanneer de behandeling bij JellinekMinnesota is afgerond, blijven de mensen deze zelfhulpgroepen bezoeken zodat het herstel gecontinueerd wordt.

Gecertificeerde behandelaars

De Minnesotabehandeling is ontwikkeld op Hazelden, Minnesota, een gerenommeerd instituut op gebied van verslaving in Amerika. Omdat Jellinek de originele Minnesotabehandeling wilde aanbieden, heeft Jellinek een grote investering gedaan in de opleiding van haar personeel. `We hebben acht mensen laten opleiden op Hazelden in Minnesota tot `Board Certified Alcohol & Drug Counselor`. Een intensieve opleiding van een jaar,` aldus Da Lima, woordvoerder en behandelaar van JellinekMinnesota. `Hiermee zijn onze behandelaars, als enige in Nederland, officieel door de staat Minnesota gecertificeerde `addiction counselors`.`

Geen wachtlijsten

Het nieuwe behandelcentrum is gevestigd aan het Surinameplein in Amsterdam waar verslaafden uit heel Nederland terecht kunnen. `We hebben 42 opnameplaatsen inclusief 8 detoxplaatsen en 12 plaatsen voor dagbehandeling en bieden werkgelegenheid aan een staf van `addiction counselors`, psychologen, psychiaters en verpleegkundigen. En dat alles onder één dak,` vertelt Da Lima. Op de detox afdeling is er 24 uur per dag een medisch team aanwezig om verslaafden te helpen het lichaam middelenvrij te krijgen alvorens ze aan de behandeling beginnen.

De behandeling duurt zes tot twaalf weken en wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars. Bovendien zijn er geen wachtlijsten. Daarnaast is het in bepaalde gevallen mogelijk om verslaafden te huisvesten in een Safe House. Hier kunnen verslaafden, die moeite hebben met de overgangsfase tussen klinische opname en thuis wonen, veilig verblijven. Er is ook een speciale afdeling voor vrouwen zodat de behandeling zo specifiek mogelijk op verslaafde vrouwen kan worden afgestemd.

Over JellinekMinnesota

Het nieuwe behandelcentrum is een initiatief van Arkin in samenwerking met de Stichting 12 Stappen. JellinekMinnesota is een behandelcentrum voor alcohol-, drugs-, medicijn- en gokverslaafden dat gebruik maakt van het Minnesotamodel. Op 18 juli 2007 besloot het ministerie van VWS om deze nieuwe behandelmethode landelijk te financieren en op te nemen in de Wet toelatingen in zorginstellingen (WTZi). Het centrum beschikt over 42 opnameplaatsen inclusief 8 detoxplaatsen, 12 dagbehandelingplaatsen, 8 addiction counselors en verschillende behandelingen zoals detox, dagbehandelingen en intensievere zorgtrajecten. Daarnaast is er een speciale afdeling met een eigen programma voor vrouwen. JellinekMinnesota combineert het Minnesotamodel met de bijna 100 jaar professionele ervaring van Jellinek. www.jellinekminnesota.nl.

Over Hazelden

Hazelden is een gerenommeerde verslavingskliniek, opgericht in 1949, in Minnesota (Verenigde Staten) waar het Minnesotamodel oorspronkelijk is ontwikkeld. De kliniek heeft een eigen opleidingsinstituut, die geaccrediteerd is door de Amerikaanse overheid. Verder heeft zij de grootste research-afdeling en uitgeverij op gebied van het Minnesotamodel in Amerika. Er zijn dependances in Oregon, Chicago en New York. Voor meer informatie www.hazelden.org.

Over Arkin

Arkin is per 1 september 2008 ontstaan uit een fusie tussen JellinekMentrum en AMC de Meren. Arkin is in het leven geroepen om de cliënten van JellinekMentrum en AMC de Meren beter van dienst te zijn. Met de fusie ontstaat er meer samenhang tussen forensische psychiatrie, acute psychiatrie, verslavingszorg en openbare geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam en omstreken. Bij Arkin werken ruim 3.200 medewerkers en de organisatie werkt vanuit 43 locaties in Amsterdam en 3 locaties daarbuiten. Beide organisaties hadden eind 2008 samen circa 24.500 cliënten in behandeling. www.arkin.nl.

//Einde bericht

Bron: JellinekMinnesota

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 3 augustus 2009, 12:38
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Chicago, Lima, New York, Noord-Holland, Peru, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry