Wetenschappers laten doven horen met een bril

03/04
2013
Wetenschappers hebben een bril ontwikkeld waarmee slechthorenden en doven toch kunnen `horen’. Gesproken tekst wordt namelijk als een soort ondertiteling op de bril geprojecteerd. Slechthorenden en doven zijn enthousiast. “Ik wou dat de bril al te koop was!”

De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen die tussen de 23 en 70 jaar oud waren. Sommige proefpersonen waren al hun hele leven doof of slechthorend. Anderen waren plotseling doof geworden. De onderzoekers lieten een aantal proefpersonen met de bril aan de slag gaan. Andere proefpersonen werkten zowel met de bril als met andere hulpmiddelen.

Resultaten

En de experimenten zijn uitstekend verlopen. Zo blijkt uit de proeven dat doven en slechthorenden door de bril veel meer woorden kunnen `verstaan’. Ook vonden de proefpersonen het prettig om de woorden te kunnen lezen en tegelijkertijd de spreker aan te kunnen kijken. “Het opent de wereld,” zo stelde één van de proefpersonen. Een ander merkte op dat het gebruik van de bril niet belastend is. “Ik wou dat de bril al te koop was. Niet kunnen horen is veel vermoeiender.”

Datum: woensdag 3 april 2013, 16:31
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry