Gerechtshof beslist dat vereniging Martijn niet kan worden verboden

02/04
2013
Leeuwarden , 2-4-2013

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een uitspraak van de rechtbank Assen vernietigd waarin de vereniging Martijn werd verboden en ontbonden. Volgens het hof zijn de werkzaamheden van de vereniging wel strijdig met de openbare orde, maar is geen sprake van dreigende maatschappelijke ontwrichting. Een verbod is dan niet mogelijk.

Het hof noemt in zijn uitspraak eerst omstandigheden die in ieder geval niet tot verbod van de vereniging kunnen leiden: de seksuele delicten waarvoor bestuursleden van de vereniging in het verleden zijn veroordeeld, kunnen niet in verband worden gebracht met de werkzaamheden van de vereniging. Deze misdrijven zijn voor de te maken afweging dan ook niet van belang. Dat de vereniging zelf ooit strafbare feiten heeft gepleegd, is evenmin aangevoerd. De site van de vereniging heeft nooit strafbare uitingen of afbeeldingen van minderjarigen bevat, en de vereniging heeft zich ook nooit schuldig gemaakt aan ‘tips and tricks’ met betrekking tot strafbaar gestelde gedragingen. Dat de vereniging als instrument wordt gebruikt voor het bepleiten van een vrijere seksuele moraal en voor verruiming van de zedenwetgeving is ook niet in strijd met de openbare orde.

Vervolgens gaat het hof in zijn uitspraak in op twee vragen die centraal staan bij de beoordeling van de vraag of de vereniging toch moet worden verboden: vormt haar werkzaamheid een ernstige aantasting van als wezenlijk ervaren beginselen van ons rechtsstelsel en, als dat zo is, kunnen die gedragingen onze samenleving ontwrichten? Het hof beantwoordt de eerste vraag bevestigend. Door de keuze van het gepubliceerde materiaal op de site van de vereniging bagatelliseert zij de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen, praat dergelijke contacten goed en verheerlijkt ze zelfs.

Het hof komt echter ook tot de conclusie dat de werkzaamheden van de vereniging de samenleving niet (kunnen) ontwrichten. De samenleving is voldoende weerbaar om zich te weer te stellen tegen ongewenste uitingen en verwerpelijke (maar niet strafwaardige) gedragingen, zoals waarvan in dit geval sprake is.

Datum: dinsdag 2 april 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Assen, Drenthe, Friesland, Gelderland, Leeuwarden, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry