Europa staat Sandy-achtige superstormen te wachten

29/03
2013
West-Europa kan zijn borst natmaken. Door toedoen van de opwarmende aarde zal het continent in de toekomst met steeds meer getransformeerde orkanen – à la superstorm Sandy – te maken krijgen. Dat concluderen Nederlandse wetenschappers.

Orkanen: daar heeft Europa maar weinig mee te maken. Soms worden we getroffen door een orkaanrestant, maar vaak doen deze restanten niet meer aan een orkaan denken. Het zijn eerder flinke stormen. Maar in de toekomst kunnen we veel heftigere herfststormen gaan verwachten, zo schrijven wetenschappers in het blad Geophysical Research Letters. Europa krijgt dan waarschijnlijk te maken met getransformeerde orkanen. Dat zijn orkanen die al zijn afgezwakt, maar verder gaan als zeer zware stormen, met windsnelheden van orkaansterkte. Een bekend voorbeeld van zo’n getransformeerde orkaan is Sandy: een storm die in oktober voor grote schade zorgde in New-York.

Factoren

De wetenschappers voorspellen nu dus dat we in de toekomst ook in West-Europa vaker van deze superstormen mogen gaan verwachten. Dat is het resultaat van klimaatverandering. Maar hoe zorgt een warmer wordende aarde nu voor meer van deze superstormen in Europa? Op verschillende manieren, zo stellen de onderzoekers. Door de opwarming van de aarde kunnen orkanen boven de Atlantische Oceaan verder naar het noorden trekken, zonder dat ze daarbij hun intensiteit verliezen. Ook zullen we gaan zien dat orkanen oostelijker in de Atlantische Oceaan ontstaan en de afstand tot Europa dus kleiner wordt. Ook mogen we verwachten dat de orkanen van de toekomst die boven de Atlantische Oceaan ontstaan krachtiger zijn. Dit komt doordat de atmosfeer warmer is en meer vocht bevat.

Datum: vrijdag 29 maart 2013, 13:17
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: New York, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry