Nieuw per 1 april: rechtbank Gelderland en rechtbank Overijssel

28/03
2013
Den Haag

, 28-3-2013

Per 1april telt Nederland elf rechtbanken en vier gerechtshoven. Tot 1 april 2013 waren er tien rechtbanken, nu splitst rechtbank Oost-Nederland zich in rechtbank Gelderland en rechtbank Overijssel. Om deze splitsing mogelijk te maken zijn in korte tijd grote stappen gezet, onder meer op ict-gebied. Tot de opdeling besloot het parlement vorig jaar, omdat hij het gebied van rechtbank Oost-Nederland te groot vond. Rechtbank Oost-Nederland was één van de tien fusierechtbanken die ontstonden na de herziening van de gerechtelijke kaart (HGK), per 1 januari 2013.

Per 1 januari dit jaar fuseerden 19 Nederlandse rechtbanken in het kader van de HGK tot tien rechtbanken. Ook gingen vijf gerechtshoven samen tot vier. Doel van deze reorganisatie is de bundeling van expertise en een completer aanbod van diensten aan de rechtzoekende. Volgens de Eerste Kamer waren het werkgebied en de organisatie van fusierechtbank Oost-Nederland te groot van schaal. Eind november 2012 stemde ook de Tweede Kamer voor de splitsing van Oost-Nederland in twee zelfstandige delen: een Gelders arrondissement met Arnhem en Zutphen als locaties en een Overijssels arrondissement met Zwolle en Almelo als hoofdlocaties.

Deadlines

“Wij hebben als organisatie steeds rekening gehouden met de splitsing”, vertelt Marlou Nijland, communicatiemedewerker bij rechtbank Oost-Nederland. “Bepaalde onderdelen van rechtbank Oost-Nederland functioneerden al binnen de provinciegrenzen. Zo werd de concentratie van zaakspakketten binnen de provinciegrenzen georganiseerd, bijvoorbeeld bestuurszaken in Zwolle en in Arnhem. Voor de bedrijfsvoering was het een ander verhaal want die was nog centraal georganiseerd op 1 januari. In buitengewoon korte tijd is voor de twee rechtbanken een organisatieplan gemaakt voor bedrijfsvoering en zijn voor 1 april de medewerkers op functies benoemd. En heel praktisch: onze website en intro waren natuurlijk wel al samengevoegd op 1 januari. “Die moesten nu weer in korte tijd worden opgedeeld”, aldus Nijland.  “Dat waren stevige deadlines.”

Vroegtijdig

Een megaoperatie was het preparen van het ICT-systeem voor de splitsing. Zo zit er zaterdag 31 maart een team van 15 mensen klaar om nog een laatste controle van de applicaties uit te voeren. Toch is projectleider ICT Wim Stornebrink gerust van zijn zaak: “Eind december, bij de grote HGK-migratie, waren er veel meer losse eindjes. Toen heb ik weinig geslapen en zat ik in het laatste weekend om zes uur ’s ochtends in charge achter de computer. Nu gaat het veel relaxter.” Dat komt volgens Stornebrink omdat goed is geanticipeerd op een mogelijke splitsing. Zo is er gebruik gemaakt van verschillende servers en zijn er vroegtijdig methoden bedacht om in korte tijd grote aantallen naamswijzigingen door te voeren. “Zo hebben we in één middag de benaming van 15.000 documenten voor vier locaties omgezet. Dankzij een speciaal ontwikkeld algoritme, een mooi stuk techniek.”

Winst

Ook Marlou Nijland denkt dat de rechtbanken Gelderland en Overijssel op 1 april een soepele start zullen hebben. De fusie en de splitsing hebben veel inspanningen gekost: medewerkers willen graag weer door met hun reguliere werk. Toch is er in de afgelopen periode ook winst behaald volgens Nijland. “Er zijn nu veel zaken op elkaar afgestemd. De persvoorlichting bijvoorbeeld is hetzelfde ingericht op de verschillende locaties. Dat is wel zo helder voor de buitenwereld.”  

Datum: donderdag 28 maart 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Almelo, Arnhem, Gelderland, Overijssel, Zutphen, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry