Locatie Skaeve Huse op het oog

28/03
2013
28-03-2013

De gemeente Utrecht heeft een locatie op het oog voor zeven Skaeve Huse woningen in Utrecht. Het gaat om het gebied bij het Verthorenpad/Overtuin in Leidsche Rijn, dichtbij de tijdelijke concertzaal Vredenburg, ook bekend als de Rode Doos. Nog vier andere locaties in Utrecht zijn geschikt voor Skaeve Huse, maar op deze plek zijn de woningen het snelst te realiseren. Dat is de uitkomst van een zoektocht naar mogelijk geschikte locaties voor deze woonvorm van begeleid wonen.

Snel realiseerbaar
De Skaeve Huse woningen zijn bij het Verthorenpad/Overtuin snel te realiseren omdat kan worden aangesloten op de plannen om in dit gebied ook tijdelijke studentenhuisvesting mogelijk te maken. Zo kunnen beide ontwikkelingen worden meegenomen in de verdere inrichting van dit gebied. De studentenhuisvestiging staat gepland voor een periode van tien jaar.

De andere locaties die ook geschikt zijn voor Skaeve Huse liggen aan de Manitobadreef, Leeuwensteyn Zuid, Hindersteinlaan en De Wetering. Omdat het college de huisvestiging voor deze groep kwetsbare mensen snel wil realiseren, werkt de gemeente voorlopig één locatie nader uit; het gebied bij het Verthorenpad/Overtuin.

Geschikte plek
De gemeente, Stichting de Tussenvoorziening en woningcorporatie Portaal werken in Utrecht samen om Skaeve Huse te realiseren. Het gaat voor Utrecht om zeven eenvoudige eenpersoonshuisjes en één begeleidersunit, die op enige afstand van andere huizen staan. Door voldoende afstand te houden tussen de studenteneenheden en de Skaeve Huse, blijft de woonvorm voldoende beschut. Dit maakt de plek geschikt voor de bewonersgroep waarvoor deze passende woonruimte wordt gezocht: mensen die niet passen in een stedelijke woonbuurt (portiekflat, rijtjeshuis) of in een instelling (met andere mensen). Omdat ze daar teveel spanningen ervaren, disfunctioneren zij wat regelmatig leidt tot overlast. Als zij kunnen wonen op een rustige plek en met enige begeleiding, dan verbetert hun situatie aanzienlijk en is er nauwelijks overlast in de omgeving.

Zoektocht
In totaal zijn er tijdens de zoektocht 61 locaties bekeken aan de hand van een aantal criteria (zoals voldoende ruimte en afstand tot de winkels en openbaar vervoer) en wegingsfactoren. Om geen geschikte plek over het hoofd te zien, heeft het college een oproep gedaan aan bewoners en wijkraden. Vanuit de wijkraden is één locatie aangedragen, de oproep aan bewoners leverde 23 locaties op.

Vervolgproces
De volgende stap in het proces is de consultatie van de wijk en bewoners in de omgeving van het Verthorenpad/Overtuin. Op die manier wil het college een volledig beeld krijgen van de haalbaarheid van Skaeve Huse op deze locatie. De inbreng van omwonenden en andere betrokkenen wordt meegenomen in het definitieve locatiebesluit van het college. Op 15 april vindt er om 19.30 uur een consulatiebijeenkomst plaats in het Informatiecentrum Leidsche Rijn, Groenewoudsedijk 2A.

Pas als het Verthorenpad/Overtuin op basis van de consultatie toch niet haalbaar blijkt, komen de andere geschikte locaties voor skaeve huse in beeld. Als dat zo is, start ook daar een zorgvuldig traject om informatie uit de omgeving op te halen tijdens een bijeenkomst. Pas daarna neemt het college een besluit.

De gemaakte keuzes en afwegingen zijn in eerste instantie vertrouwelijk besproken in de raadscommissie. Vanaf vandaag is alle informatie ook te vinden op de website www.utrecht.nl/skaevehuse.

Datum: donderdag 28 maart 2013, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Huizen, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry