Vrede van Utrecht in… sieraden

27/03
2013
27-03-2013

Veertien Utrechtse sieradenmakers lieten zich inspireren door de Vrede van Utrecht. Resultaat: een bonte mix van zestien unieke, (on-)conventionele sieraden. Te zien in de expositie `Utrechtse Sieraden voor de Vrede` in het stadhuis.

In 2013 is het 300 jaar geleden dat in de hal van het Utrechtse stadhuis de Vrede van Utrecht tot stand kwam. Vanaf 1712 was Utrecht anderhalf jaar lang gastheer van diplomaten uit een groot aantal Europese landen, die onderhandelden over een reeks vredesverdragen ter beëindiging van een langdurige oorlogsperiode. Op 11 april 1713 waren alle vredesverdragen getekend.

Veertien Utrechtse sieradenmakers lieten zich inspireren door deze Vrede van Utrecht, die aan de onderhandelingstafel tot stand kwam en niet op het slagveld. Resultaat: een bonte mix van zestien unieke, (on-)conventionele sieraden. Zo zijn enkele werken geïnspireerd op de barok, de in 1713 heersende stijlperiode. Ook zijn er sieraden met iconen zoals de vredesduif, het Vredesakkoord en - het symbool van de stad Utrecht - de Dom. Enkele sieradenmakers werkten als collectief door ieder een eigen unieke individuele schakel te maken van een grote ketting die de gelijkwaardige aard van de onderhandelingen onderstreept. Weer anderen onderzochten de geschiedenis van gedenkpenningen voor bijzondere gebeurtenissen.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) te zien van woensdag 3 tot en met donderdag 25 april 2013.

Datum: woensdag 27 maart 2013, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry