Weekoverzicht Defensie-operaties

26/03
2013
De Nederlandse militairen die meedoen aan de trainingsmissie voor Somalische regeringstroepen zijn aangekomen in Oeganda. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 18 en 24 maart.

De militairen maken deel uit van de Europese trainingsmissie voor Somalië, die vanwege de veiligheid vooralsnog in Oeganda plaats heeft. Een aantal van de Nederlanders werkt op het hoofdkwartier van de missie in de hoofdstad Kampala, de anderen op het trainingscentrum in Bihanga.

Somalië

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter, actief voor de antipiraterijmissie Atalanta, voer na een havenbezoek aan Muscat naar de scheepvaartroute bij Somalië. Het fregat patrouilleerde daar om de scheepvaart tegen aanvallen van piraten te beschermen.

Afghanistan

Militairen van de politietrainingsmissie verzorgden trainings- en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse agenten in diverse districten van de provincie Kunduz.

In Khanabad kreeg het politiemanagement adviezen over hoe ze hun werkzaamheden moeten inrichten.

Nederlandse militairen legden een speeltuin aan in Khanabad. Dit is een initiatief van de geestelijk verzorger van de Politie Trainings Groep, dominee Jan-Derk de Bruin. De Bruin: “Kinderen worden tijdens conflicten vaak vergeten, maar lijden misschien wel het meest.”

In Imam Sahib en Kunduz-stad gingen nieuwe vervolgcursussen van start voor Afghaanse agenten. Daarnaast kregen agenten voor het eerst begeleiding op een politiestation dichtbij de Shir Khan Bander Crossing, de grens tussen Afghanistan en Tadzjikistan.

F-16’s

Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen voerden verkenningsvluchten uit boven verschillende provincies van Afghanistan.

Frontex

De Koninklijke Marechaussee levert de komende maanden 11 grenswachters voor verschillende Europese luchthavens. De marechaussees staan nationale opsporingsdiensten bij in een doorlopende operatie van Frontex, het Europees agentschap ter bewaking van de buitengrenzen. De eerste marechaussee is begonnen op de luchthaven van Madrid. Boekarest, Milaan, Rome en Stockholm volgen.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Zoekteam

Een gespecialiseerd zoekteam van Defensie, een zogeheten Advanced Search Team, ondersteunde de politie bij het doorzoeken van woningen in Amsterdam en Rotterdam. Daarbij zocht de ploeg naar bewijsmateriaal in een rechercheonderzoek.

Onderschepping

F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden onderschepten 2 Russische bommenwerpers. De vliegtuigen, van het type TU-95 Bear, kwamen het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied in zonder hun identiteit bekend te maken. De F-16’s volgden de Bears tot Britse toestellen de taak overnamen.

Explosieven

Een reddingshelikopter van Defensie, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, kwam 6 keer in actie voor het vervoeren van patiënten. Vanaf de Waddeneilanden transporteerden ze de patiënten naar ziekenhuizen in Leeuwarden en Sneek.

Explosievenruimers kwamen ruim 30 keer in actie voor het ruimen van projectielen voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog. 5 keer betrof het een geïmproviseerd explosief. Mijnenbestrijdingsvaartuigen voeren 6 keer uit voor het ruimen van explosieven op zee.

Een speciaal opgeleide hond van de Koninklijke Marechaussee vond 2 15-jarige illegale vreemdelingen van Algerijnse afkomst in een vrachtwagen in Oostende (België). Het voertuig stond gereed om met de veerboot naar Ramsgate (Verenigd Koninkrijk) te vertrekken. De illegale vreemdelingen zijn overgedragen aan de Belgische Federale Politie. De Koninklijke Marechaussee werkt regelmatig samen met de Belgen.

Uitgelicht: Eerste gerechtskantoor in Kunduz

Het eerste nieuwe gerechtskantoor in de provincie Kunduz is een feit. Voor de bevolking betekent de komst van dit zogenoemde huqooq-gebouw dat het gemakkelijker wordt om bij een geschil juridisch advies in te winnen. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opende het pand.

Het kantoor, gelegen op het terrein van het politiehoofdkwartier in Aliabad, is het eerste van 7 nieuwe huqooq-gebouwen (1 per district) in Kunduz. De huqooq-kantoren, deels door Nederland gefinancierd, worden gebruikt voor bemiddeling bij conflicten.

De traditionele laagdrempelige methode draagt bij aan het oplossen van conflicten op plaatselijk niveau en slaat een brug tussen het traditionele en formeel recht. Ploumen tijdens haar 2-daagse bezoek aan de politietrainingsmissie: “Nederland heeft een belangrijke impuls gegeven aan de veiligheid van Afghanistan door versterking van de rechtsstaat en training van rechters en advocaten.”

Vrouwen

In Kunduz bezocht de minister ook Afghaanse vrouwenorganisaties en het provinciale departement voor Vrouwenzaken. Ploumen sprak er over het tegengaan van huiselijk geweld en de bescherming van vrouwen.

Later ontmoette de minister onder meer de Nederlandse diplomaten en vertegenwoordigers van Afghaanse maatschappelijke organisaties in Kabul en Kunduz die verantwoordelijk zijn voor het rechtsstaatprogramma.

Datum: dinsdag 26 maart 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Boekarest, Friesland, Itali, Kabul, Kampala, Leeuwarden, Madrid, Milaan, Noord-Holland, Roemeni, Rome, Rotterdam, Sneek, Spanje, Stockholm, Tadzjikistan, Uganda, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Holland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry