Depressie komt voort uit miscommunicatie tussen hersencellen

25/03
2013
Lang dachten wetenschappers dat het tekort aan serotonine de oorzaak was van depressies. Maar waarom werken antidepressiva dan maar bij de helft van de patiënten? Nieuw onderzoek verklaart de echte oorzaak van depressies.

Depressies zijn de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen: cijfers van Trimbos tonen aan dat jaarlijks ongeveer 6 procent van de Nederlandse bevolking er last van heeft. Hoe een depressie precies kan ontstaan, bleef onduidelijk. Met antidepressiva is slechts de helft van de patiënten geholpen. Het nieuwe onderzoek, dat het echte probleem achterhaalt, kan daarom leiden tot betere behandelingen van de ziekte.

Antidepressiva

Antidepressiva verhogen de concentratie monoamines in het brein, waaronder het gelukshormoon serotonine dat eveneens bekend staat om zijn invloed op slaap. Wat er precies gebeurt waardoor het therapeutische effect bestaat was tot heden onduidelijk. Het lichaam maakt zelf serotonine aan. Bij een serotonine afhankelijke depressie is dit verstoord en zou het lichaam te weinig serotonine aanmaken. Behandelmethoden zoals prozac zijn er daarom op gericht de heropname van serotonine in de hersencellen te voorkomen. Serotonine blijft hierdoor meer en langer tussen de cellen ‘hangen’, waar de stof zijn werking doet. Zodra serotonine wordt opgevangen wordt het namelijk afgebroken. Antidepressiva verlengen dus eigenlijk de werking van serotonine. Dat klinkt als een goede oplossing. De grote maar is echter dat zulke middelen maar bij de helft van de patiënten werken. Omdat het bij de ene helft wel werkt, dacht men langer dan 50 jaar dat de oorzaak van depressie het tekort aan serotonine was. University of Maryland School of Medicine deed kritisch onderzoek naar de rol van serotonine bij depressies.

Datum: maandag 25 maart 2013, 19:49
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry