Chimpansee lijkt moment van etenstijd heel slim te kiezen

21/03
2013
Nieuw onderzoek wijst erop dat chimpansees bepaalde soorten voedsel op een specifiek moment van de dag eten, namelijk het moment waarop de voedingswaarde van dit voedsel het grootst is. Het suggereert dat chimpansees het moment van etenstijd heel bewust kiezen.

Dat schrijven onderzoekers van de Purdue University in het blad Journal of Primatology. “Er is een verband tussen het moment waarop primaten bepaalde soorten voedsel eten en de voedingswaarde van dit voedsel,” vertelt onderzoeker Bryce Carlson. “We kunnen niet met zekerheid stellen dat chimpansees bewust bladeren selecteren op het moment dat deze de grootste voedingswaarde hebben.” Het verband leidt echter wel tot de intrigerende hypothese dat dat het geval is.

Bladeren voor het slapengaan

Chimpansees eten normaal gesproken van alles: onder meer fruit, bladeren, stengels van planten, insecten en wortels. Tegen het eind van de dag eten ze echter voornamelijk verschillende soorten bladeren. Lang wisten onderzoekers niet waarom de chimpansees juist dan bladeren aten. Sommigen dachten dat de bladeren de chimpansees een verzadigd gevoel gaven en hun lichaam de voedingswaarden in de bladeren vervolgens `s nachts op het gemak tot zich kon nemen. Anderen stelden dat het alles te maken had met de sociale dynamiek: chimpansees brengen het eind van de dag vaak in kleine groepjes, op de grond door. En dat is ook de plek waar die bladeren te vinden zijn.

Onderzoek

“We weten dat er bij andere dieren, zoals gedomesticeerde schapen, een verband is tussen de kwaliteit van het voedsel en het dagelijkse voedselpatroon. Dus wij wilden deze chimpansees eens nader bestuderen en hun dagelijkse eetpatroon naast de voedingswaarde van deze bladeren leggen.” De onderzoekers bestudeerden het eetgedrag van de chimpansees. En ze analyseerden twee planten waar de chimpansees regelmatig tegen het eind van de dag van aten: Pterygota mildbraedii en Celtis africana.

Datum: donderdag 21 maart 2013, 19:25
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry