Luchtmobiel knokt om vliegveld Twente

21/03
2013
Transporthelikopters en een C-130 Hercules transportvliegtuig hebben gisteren 400 infanteristen aan de grond gezet voor een eerste aanval op de voormalige Vliegbasis Twenthe. De air-assault-operatie is een van de belangrijkste onderdelen van de oefening Cerberus Guard, waaraan in totaal 1100 militairen van land- en luchtmacht meedoen.

Het waren de zogenoemde pathfinders die voor het eerst zelfstandig vanuit de verkeerstoren het vliegtuig en de Chinook- en Cougar-transporthelikopters naar de landingsplaats begeleidden. Vanwege de strenge luchtvaartregels in Nederland is dat normaliter voorbehouden aan luchtverkeersleiders. Als wijze van proef en vanwege de unieke trainingskans op de voormalige militaire vliegbasis konden de pathfinders onder supervisie van luchtverkeersleiders van de luchtmacht de toestellen naar de grond praten.

Versterking

De luchtlanding op Twente kon rekenen op veel belangstelling van omwonenden. Vanaf de spotterlocaties hadden zij prima overzicht op de luchtmobiele operatie. De militairen stuitten geregeld op zwaarbewapende tegenstanders wat resulteerde in vuurcontact op en rond de start- en landingsbaan. Bij de actie werden de landingstroepen ondersteund door 4 Apache-gevechtshelikopters.

Vanmorgen waren de militairen nog volop bezig met overwicht krijgen op de rebellen. In de loop van de dag krijgen zij versterking van het Ground Attack Convoy, dat onder meer met bushmaster-infanterievoertuigen via de openbare weg naar Twente rijdt. Als laatste sluiten de logistieke wagens aan en kan de opbouw van een tijdelijke basis beginnen.

Luchtbrug

De C-130 Hercules zorgt gedurende de hele oefening voor logistieke opvoer van mensen en materieel. Dagelijks vliegt er een ‘lijndienst’ tussen Eindhoven en Twente. Het vrachtvliegtuig heeft niet alleen een ondersteunende rol, maar is van de planning tot en met de uitvoering volledig opgenomen in de luchtmobiele operaties. 

Datum: donderdag 21 maart 2013, 13:54
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Eindhoven, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry