Wereld Water Dag 22 maart: `STOP de Plof-Pomp!`

21/03
2013
AMSTERDAM (EZPress) - Stichting FairWater roept op tot algehele boycot van de `Plof-Pomp` uit India. Deze fragiele pompjes zijn niet duurzaam waardoor de mensen noodgedwongen nog armer worden door hoge kosten van onderhoud of de pomp moeten laten verroesten.

De Nederlandse BluePump is een goed alternatief, eenvoudig, bedrijfzeker en lost daarmee het waterprobleem op door de zekerheid van water met betaalbaar onderhoud.

Op Wereld Water Dag gaan hulp organisaties weer zoals gewoonlijk met de pet rond met het standaard verhaal `elke minuut overlijdt een kind door gebrek aan water`. Deze mantra is elk jaar goed voor vele miljoenen. Hiermee worden waterputten in Afrika aangelegd met vaak een “Plof-Pomp” uit India. Zo gaat dat al 25 jaar, maar waarom blijft dit onopgelost?

Het wordt steeds duidelijker dat er ook een ander verhaal is dat begint als de hulp organisatie `klaar` is met de waterput. De vreugde is vaak van korte duur. Al gauw ploft de pomp voor de eerste keer en is er geen water. Na een hopeloze strijd met steeds duurder wordende reparaties is het na een paar jaar afgelopen met de “Plof-Pomp`. In Afrika staan er naar schatting meer dan 150.000 van deze pompen nutteloos weg te roesten.

#DatKanBeter zegt FairWater. Dit soort hulp is geld weggooien in bodemloze putten en daar wordt Afrika niet beter van. Met een `Plof-Pomp` gaan de mensen er uiteindelijk op achteruit. Dat kost onnodig, tijd, geld en energie en is geen armoedebestrijding, integendeel.

FairWater roept daarom hulp organisaties op om te stoppen met de `Plof-Pompen` uit India. Ze zijn wel goedkoop, maar niet duurzaam. Er zijn nu ook duurzame alternatieven, zoals de robuuste Nederlandse BluePump, betrouwbaar en daardoor erg goedkoop in onderhoud. En daar gaat het uiteindelijk om als je van 1 US$ per dag moet rondkomen.

Duurzaam daar, èn duurzaam hier. Als je Nederlandse kwaliteit gebruikt om in Afrika problemen op te lossen, mag dat ook goed zijn voor onze economie en werkgelegenheid. Dat is geen gebonden hulp, maar gewoon doen wat het beste werkt voor alle partijen.

Blauwe Revolutie in Afrika

FairWater is een blauwe revolutie gestart in Afrika. `Plof-Pompen` worden steeds vaker vervangen door de duurzame BluePump. Transparant, elke FairWater gesponsorde BluePump staat met foto op de website, dus je weet precies waar je geld naartoe gaat.

Gesponsord door o.a. SANEX, JointhePipe.org, Oxfam Kenia, IRD, Millennium Village Project, etc. hebben nu al meer dan 150.000 mensen in Tanzania, Gambia, Swaziland, Mozambique en Burkina Faso duurzaam blauw water voor 5 US$ per familie per jaar. Betrouwbaar èn betaalbaar, dat is duurzaam; Afrika kleurt blauw.

//Einde bericht

Bron: Stichting FairWater

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 21 maart 2013, 08:19
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Amsterdam, Burkina, Gambia, Gelderland, India, Kenia, Mozambique, Noord-Holland, Putten, Swaziland, Tanzania

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry