Waterboordetachement maakt permanente waterput

19/03
2013
Het waterboordetachement van de landmacht is vandaag begonnen met de aanleg van een permanente waterput in natuurgebied de Dellen op de Veluwe. De bijzondere steunverlening vormt een uitzonderlijke oefeninggelegenheid omdat de genie normaal niet zomaar putten mag slaan.

De put bij de schaapskooi is in eerste instantie bedoeld als drinkwatervoorziening voor de aanwezige schaapskudde en overige dieren. Daarnaast kan de brandweer bij calamiteiten zijn slangen op het aanlegpunt aansluiten. “Om voor bluswerkzaamheden 100 m3 water per uur te kunnen garanderen, boren we 70 meter diep”, vertelt detachementscommandant adjudant Wim Greveling. “De eerste 20 meter halen we weg via zuigboring.” Hierbij wordt het losgeboorde sediment omhoog gepompt in bezinkbakken.

Luchtliftmethode

Daarna schakelen de boorspecialisten van de landmacht over op de luchtliftmethode. Met behulp van een compressor wordt lucht geïnjecteerd in de boorbuis, waardoor het soortelijk gewicht van de vloeistof in de boorbuis lager wordt. Het mengsel van lucht, water en sediment wordt vervolgens in de bezinkbakken gedrukt.

Bezinksel in kaart

Monsters van het bezinksel worden per meter in kaart gebracht. “Op die manier weten we straks bij de aanleg van de leiding per hoogte welke zandfilters we terug moeten storten”, doceert Greveling. De monstergegevens worden tevens beschikbaar gesteld aan Deltares, een kennisinstituut op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur.

Geldersch Landschap

Greveling: “Om sleet te voorkomen, moeten we onze boorvaardigheden blijven trainen. Aangezien we niet zomaar een put mogen slaan, bieden steunverleningen als deze ons de uitgelezen mogelijkheid om te trainen.” In dit geval is de stichting Geldersch Landschap opdrachtgever. Deze stichting beheert het betreffende natuurgebied, waar zich ook militair oefengebied bevindt.

Datum: dinsdag 19 maart 2013, 17:16
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Putten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry