Koffie en groene thee verkleinen kans op beroerte

15/03
2013
Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die regelmatig groene thee of koffie drinken een kleinere kans op een beroerte hebben. En die kans wordt nog kleiner wanneer zowel groene thee als koffie deel uitmaken van het dieet.

De onderzoekers volgden meer dan 83.000 Japanners gedurende gemiddeld dertien jaar. De proefpersonen waren tussen de 45 en 74 jaar oud en leden niet aan hart- of vaatziekten of kanker. De onderzoekers vroegen de proefpersonen naar hun consumptie van groene thee en koffie. En in de jaren die volgden werd elke keer gekeken hoe het met de proefpersonen was: of ze het ziekenhuis hadden bezocht, nog in leven waren (en zoniet: waar ze aan overleden waren) en of ze aan bepaalde ziektes waren gaan lijden.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat hoe meer groene thee en koffie mensen drinken, hoe lager de kans op een beroerte is. Mensen die dagelijks zeker één kop koffie dronken hadden een twintig procent kleinere kans op een beroerte dan mensen die zelden koffie dronken. Proefpersonen die elke dag twee tot drie kopjes groene thee dronken, hadden een veertien procent kleinere kans op een beroerte. En mensen die minimaal vier kopjes dronken, hadden een twintig procent kleinere kans op een beroerte (wederom in vergelijking met mensen die zelden koffie of groene thee dronken). Mensen die dagelijks zeker één kop koffie of twee kopjes groene thee dronken hadden een 32 procent kleinere kans op intracerebrale hematomen (een bepaald type hersenbloeding waarbij een bloedvat openbarst en bloed in het brein terecht komt) in vergelijking met mensen die zelden koffie of groene thee nuttigden.

Datum: vrijdag 15 maart 2013, 10:24
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry