Tand kwijt? Kweek zelf een nieuwe!

11/03
2013
Wanneer u tanden verliest bij bijvoorbeeld een ongeluk, zijn deze gemakkelijk na te maken. Niet van kunstmatig materiaal, maar gewoon van uw eigen cellen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Een tandimplantaat is een kunstwortel met daarop een kroon of brug. Na plaatsing vergroeit de ingebrachte metalen nepwortel met het kaakbot. Nadeel is dat door kauwen en andere kaakbewegingen schade kan ontstaan aan het kaakbeen. De oplossing hiervoor: het kweken van volwassen tanden vanuit menselijke cellen. Paul Sharpe, expert op het gebied van craniofaciale ontwikkeling en stamcelbiologie, leidde het onderzoek naar deze biotechniek. Het onderzoek aan King’s College London is terug te vinden in het Journal of Dental Research.

Onvolgroeide tanden

De ‘biotanden’ lijken op de onvolgroeide tanden (primordia tanden) van een embryo waaruit later de tanden groeien. De op elkaar gedrukte cellen worden getransplanteerd in de volwassen kaak waardoor bij de volwassene opnieuw een functionele tand tot ontwikkeling komt. Een tand met een wortel die dus geen wrijving in de kaak veroorzaakt, maar op een natuurlijke wijze groeit.

Volwassen kaak

Ook in een volwassen kaak en mond kunnen de ‘biotanden’ zich normaal ontwikkelen. Met een combinatie van de juiste cellen waarmee een onvolgroeide tand kan worden nagebootst, is er daarom een reële kans dat ‘biotanden’ de plaats innemen van tandimplantaten. Voorgaande onderzoeken waren voornamelijk gericht op het gebruik van embryonale primordia tandcellen. Deze kunnen dan wel gemakkelijk onvolgroeide tanden vormen, de celbron (embryo’s) is echter erg onpraktisch voor algemene behandelingen.

Datum: maandag 11 maart 2013, 16:03
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry