Celstraffen tot zes jaar voor grootschalige drugshandel

07/03
2013
's-Hertogenbosch , 7-3-2013

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist vier mannen veroordeeld tot celstraffen van vier tot zes jaar voor grootschalige henneptransporten en deelname aan een criminele organisatie. Vier andere verdachten moeten voor hun aandeel 15 maanden tot 2,5 jaar de cel in en vijf anderen kregen werkstraffen en deels voorwaardelijke celstraffen opgelegd. De rechtbank heeft vijf verdachten vrijgesproken.

Drugstransporten

De rechtbank vindt wettig en overtuigend bewezen dat er in 2010 drie henneptransporten zijn uitgevoerd naar Engeland en twee naar Italië. In totaal is ruim 900 kilo hennep en een groot aantal platen hasj getransporteerd. Vanuit Pakistan is ruim 3000 kilo hasj ingevoerd.

Criminele organisatie

De rechtbank oordeelt dat zeven mannen deel uitmaakten van een organisatie die het oogmerk had om misdrijven te plegen. Bij de beschrijving van de criminele organisatie ontkomt de rechtbank er niet aan ook de rol te duiden van de inmiddels overleden 41-jarige Eindhovenaar. De rechtbank beschouwt hem als leider van de organisatie. Er is sprake geweest van intensief sms-verkeer tussen hem en een aantal verdachten. Ze rapporteerden aan hem onder meer over de (onderschepte) transporten en de overdracht van geld. In versluierd taalgebruik wisselden ze informatie uit over hoeveelheden hasj en hennep, prijzen en betalingen en het afspreken van ontmoetingen.

De verdediging voerde onder meer aan dat in het politieonderzoek op ongeoorloofde wijze informanten zijn ingezet. De rechtbank oordeelt dat de inzet van informanten gerechtvaardigd was gelet op de ernst van de misdrijven, het belang van de samenleving dat dergelijke misdrijven niet onbestraft blijven en het feit dat het onderzoek ernstig bemoeilijkt werd door onder andere de versluierde communicatie en het voortdurend wisselen van telefoonnummers.

Straf

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat zeven verdachten zich gedurende een langere periode, in georganiseerd verband, bij herhaling schuldig hebben gemaakt aan handel in hennep. Daarbij ging het om grote hoeveelheden. De periode waarin de verdachten deelnamen aan de criminele organisatie is verschillend en daarmee houdt de rechtbank rekening in de strafmaat. De mannen hadden geen oog voor de maatschappelijke gevolgen, het ging hen alleen om het geld dat met de drugshandel kon worden verdiend. De criminele organisatie hield zich tevens bezig met het witwassen van drugsgelden. De rechtbank veroordeelt deze verdachten uit Roermond, Waalwijk, Renswoude, Rotterdam, Helmond en Geldrop tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen variërend van vijftien maanden tot zes jaar.

Een aantal andere verdachten is naast de softdrugsdelicten veroordeeld voor witwassen en wapenbezit. Hierbij merkt de rechtbank onder meer op dat witwassen van criminele gelden een ernstige bedreiging vormt van de legale economie. Door witwassen wordt bovendien het plegen van strafbare feiten gefaciliteerd. Voor zijn aandeel is een van de verdachten veroordeeld tot twee jaar celstraf. Vijf andere verdachten zijn veroordeeld tot werkstraffen variërend van 80 tot 240 uur en de meesten ook tot voorwaardelijke celstraffen.
De rechtbank heeft de weduwe en schoonvader van de overleden hoofdverdachte vrijgesproken. Het is niet wettig en overtuigend bewezen dat zij zich schuldig gemaakt hebben aan witwassen. Bovendien zijn drie mannen uit Eindhoven en Sprang-Capelle vrijgesproken van hun aandeel in de drugsgerelateerde feiten.

Voorlopige hechtenis

De voorlopige hechtenis van vijf verdachten was geschorst tot aan de uitspraak. De rechtbank oordeelt dat ze gedurende meerdere jaren lid zijn geweest van een criminele organisatie die zich bezig hield met import en export van hennep en het witwassen van drugsgelden. Gelet hierop acht de rechtbank het aannemelijk dat er een reëel gevaar bestaat dat de vijf mannen zich in de toekomst wederom aan soortgelijke delicten schuldig zullen maken. En omdat er nog vrees voor herhaling is van zeer ernstige strafbare feiten, begint de voorlopige hechtenis van de vijf verdachten weer te lopen.

Datum: donderdag 7 maart 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Eindhoven, Helmond, Limburg, Noord-Brabant, Pakistan, Renswoude, Roermond, Rotterdam, Utrecht, Waalwijk, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry