Weekoverzicht Defensie-operaties

05/03
2013
De Nederlandse militairen van de politie trainingsmissie in Kunduz hebben bezoek gehad van de nieuwe commandant van het Regional Command North, de Duitse generaal-majoor Joreg Vollmer. Een overzicht van Defensie-operaties van 25 februari tot en met 3 maart.

Vollmer stelde zich in Kunduz op de hoogte van de werkwijze van de Nederlanders en sprak met het managementteam over de ontwikkelingen.

De militairen van de trainingsmissie verzorgden oefeningen   en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse agenten in alle 4 de districten van de provincie Kunduz. Ze mentoren de agenten tijdens hun werkzaamheden op de werklocaties.

Nederlandse F-16’s van de Air Task Force voerden in diverse provincies verkenningsvluchten uit ter ondersteuning van de politietrainingsgroep en coalitietroepen.

Somalië

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter bracht een havenbezoek aan Port Victoria op de Seychellen. Hr. Ms. de Ruyter ondersteunde hierbij de opening van het RAPPICC, het Regional Anti Piracy Prosecution and Intelligence Coordination Cell. Dit centrum is opgericht om de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de deelnemende landen te verbeteren en de kans op vervolging van piraten te vergroten. Tevens droeg de De Ruyter de 9 vermoedelijke piraten die twee weken geleden zijn opgepakt over aan de autoriteiten van de Seychellen voor verdere vervolging. Na het havenbezoek zette het schip weer koers richting de kust van Somalië, waar het patrouilleert voor de piraterijbestrijdingsmissie EUNAVFOR Atalanta.

Beveiligingsteams

De zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD)  beveiligden 3 schepen tegen eventuele aanvallen van piraten bij de Hoorn van Afrika. Een VPD was aan boord van de MV Target van de firma Dockwise, op haar reis richting Jebel Ali (Verenigde Arabische Emiraten). Na aankomst ging het team van boord en keerde terug naar Nederland.

Ook een tweede schip van de firma Dockwise, de MV Super Servant 3, had een beveiligingsteam aan boord. Dit schip is op weg van Bahrein naar de haven van Colombo (Sri Lanka). Het derde VPD was aan boord van de MV Happy Ranger van de firma Spliethoff, dat van Jebel Ali naar Suez (Egypte) vaart.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Reddingshelikopters

Specialisten van de Defensie Duikgroep zochten in het IJ in Amsterdam naar lichaamsdelen die horen bij de mannelijke romp die op 30 januari werd gevonden.

De reddingshelikopter kwam 2 keer in actie, dit keer voor het vervoeren van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen in Sneek en Leeuwarden.

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ruimde 30 bommen en granaten afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. 2 keer betrof het een geïmproviseerd explosief.

Op vliegveld Groningen Airport Eelde maakte de EOD een Duitse vliegtuigbom onschadelijk die bij graafwerkzaamheden naar boven kwam. De 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog was te instabiel om te vervoeren en moest ter plekke tot ontploffing worden gebracht.

Mijnenbestrijdingsvaartuigen kwamen 8 keer in actie voor het ruimen van explosieven, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog.

Cariben

Het stationsschip in de West, Hr. Ms. Friesland heeft na een zoekactie het lichaam van een visser geborgen ten noorden van Curaçao. De man was door een golf van een rots de zee in gesleurd. Eerder in de week redde de Friesland 2 opvarenden van een speedboot, die water maakte. De opvarenden werden aan boord genomen, de speedboot zonk.

Datum: dinsdag 5 maart 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Bahrein, Colombo, Egypte, Friesland, Groningen, Hoorn, Leeuwarden, Noord-Holland, Pakistan, Seychellen, Sneek, Sri Lanka, Verenigde Arabische Emiraten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry