Buitensluiten doet net zo’n zeer als buitengesloten worden

05/03
2013
Buitengesloten worden, is nooit leuk. Eén schrale troost: de persoon die u onder druk heeft buitengesloten heeft daar net zoveel last van als u. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Onderzoekers van de universiteit van Rochester trekken die conclusie nadat ze enkele experimenten uitvoerden. Ze verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze een computerspel spelen. Tijdens dit spel moesten proefpersonen een bal naar twee virtuele spelers gooien. De proefpersonen dachten dat deze virtuele spelers aangestuurd werden door echte mensen. In werkelijkheid maakten de virtuele spelers deel uit van het experiment en waren zij zo geprogrammeerd dat ze eerlijk speelden (de bal even vaak naar elke deelnemer spelen) of oneerlijk speelden (één speler buitensluiten door de bal niet meer naar de andere virtuele of naar de echte proefpersoon te gooien). Wanneer de virtuele speler een andere virtuele speler buitensloot, kreeg de proefpersoon de opdracht om datzelfde te doen.

Vragenlijst

Voorafgaand aan het experiment vulden de proefpersonen een vragenlijst in. Aan de hand van deze lijst konden de onderzoekers achterhalen hoe competent en autonoom de proefpersonen zich voelden. Ook vertelden hun antwoorden op de vragen iets over de stemming van de proefpersonen en hoezeer ze zich verbonden wisten met anderen.

Datum: dinsdag 5 maart 2013, 13:20
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry