Tornado laat spoor van vernieling en optimisme achter

04/03
2013
Als mensen kort nadat ze getroffen zijn door een tornado in moeten schatten hoe groot de kans is dat het hen in plaats van anderen nog eens overkomt, dan zijn ze opvallend optimistisch. Ze voelen zich veel minder kwetsbaar dan anderen.

Dat is de opvallende conclusie van een nieuw onderzoek. Wetenschappers ondervroegen mensen die getroffen waren door een tornado. De mensen kregen vragen over de absolute en relatieve risico’s die ze in de toekomst dachten te lopen als het gaat om tornado’s. Relatieve risico’s zijn risico’s in vergelijking met andere mensen. Een absoluut risico is bijvoorbeeld de statistische of wetenschappelijk bewezen kans dat mensen op korte termijn door een tornado worden getroffen.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die getroffen waren door een tornado in de zes maanden die volgden heel optimistisch waren over hun relatieve risico’s. Ze achtten de kans dat zij in de komende tien jaar opnieuw door een tornado zouden worden getroffen in vergelijking met de kans van anderen aanzienlijk kleiner. Sterker nog: deze mensen waren optimistischer over hun kansen om opnieuw getroffen te worden door een tornado dan mensen die in hetzelfde gebied leefden, maar geen zichtbare schade aan de tornado hadden overgehouden. “Een jaar later was het optimisme (van de mensen die wel getroffen waren door de tornado, red.) vergelijkbaar met dat van mensen in de onbeschadigde buurten,” vertelt onderzoeker Jerry Suls. “Mensen zijn geneigd om optimistisch te blijven, zeker als het gaat om hun lot ten opzichte van het lot van anderen.”

Datum: maandag 4 maart 2013, 16:01
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry