Bemanningen mijnenjagers gedecoreerd

01/03
2013
Zo’n 100 bemanningsleden van de mijnenjagers Hr. Ms. Haarlem, Middelburg en Vlaardingen hebben vandaag in Den Helder de NAVO-medaille ontvangen voor hun deelname aan Operatie Unified Protector voor de kust van Libië.

De schepen, waarvan de Haarlem en Middelburg door de reorganisatie inmiddels uit de vaart zijn genomen, namen in 2011 deel aan de NAVO-operatie.

De mijnenjagers patrouilleerden destijds om het wapenembargo te handhaven en de vaarwegen mijnenvrij te houden. De Nederlandse schepen lokaliseerden en vernietigden destijds 3 mijnen en 1 torpedo in de Libische kustwateren.

Ernst

“De maritieme zeemijn is, net als zijn kleinere broertje op het land, een sluipmoordenaar die nadat hij is gelegd, af gaat en slachtoffers maakt. Met een klein bootje, vliegtuigje of duikers is een drukke verkeersroute gemakkelijk te verstoren. Als je dat beeld projecteert op de aanlooproute naar de haven van Rotterdam, dringt de ernst van de situatie tot je door”, aldus commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Martthieu Borsboom.

Wereldwijd

De mijnendienst heeft sinds vandaag kapitein-ter-zee Jan van Zanten als Groepsoudste Mijnendienst. Hij nam de functie over van zijn ranggenoot Rick Karis. De taak van groepsoudste is ervoor te zorgen dat mijnenjagers gereed zijn om met een getrainde bemanning overal ter wereld opgelegde taken uit te voeren.

Datum: vrijdag 1 maart 2013, 14:56
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Den Helder, Haarlem, Middelburg, Noord-Holland, Rotterdam, Vlaardingen, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry