Defensie en industrie demonstreren nieuwe beveilingstechnieken

01/03
2013
Militaire kampen zijn doorgaans zwaar beveiligd. Dankzij nieuwe vindingen van de Nederlandse industrie wordt dit in de toekomst nog beter. Vanuit een gesimuleerde compound op het Artillerie Schietkamp in ’t Harde werden gisteren de laatste ontwikkelingen op het gebied van radarsystemen, beeldverbetering voor camera’s en akoestische sensoren gedemonstreerd.

Met een doffe knal vuurt een eenheid een 81 mm mortier af. De multi-missie radar van de firma Thales detecteert onmiddellijk de schoten en voorziet de commandopost van informatie over de locatie van de mortier en de verwachte inslag. Op beeld is de baan van de mortier haarscherp te volgen. In het veld betekent dit dat eenheden worden gealarmeerd voordat ze onder vuur worden genomen. En dat niet alleen, de geavanceerde radar kan tegelijkertijd raketten, vliegtuigen, artillerie én UAV’s opsporen. 

“Daar waar nu meer systemen voor nodig zijn, kan in de toekomst door de mobiele multi-missie radar in één beeld  de hele luchtdreiging worden getoond”, zegt majoor Henk te Kulve van het Kenniscentrum Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). “Het is niet alleen flexibeler, maar op den duur ook goedkoper.” Defensie is overigens bekend met de radar. Een marinevariant is in gebruik op de patrouillevaartuigen van de Hollandklasse.

Voorop

De roadshow van DGLC, Thales, Microflown Avisa en kennisinstituut TNO laat zien dat Nederland voorop loopt als het gaat om technologische ontwikkelingen. De nieuwe generatie detectieapparatuur is gewild. Dat bewijst de komst van delegaties uit onder meer Duitsland, Italië en Turkije.  Met name de akoestische sensor van Microflown gooit hoge ogen. Deze slimme sensor, uniek op de wereld, en zo groot als een balpen detecteert tegelijk geweervuur, helikopters en mortieren. De bron van het geluid kan exact worden achterhaald. Vervolgens pakt een camera deze locaties op. De sensoren kunnen in de grond bij een kamp, maar net zo goed op een voertuig of geweer worden geplaatst.

Gebruikers

Defensie en de industrie trekken regelmatig samen op. Al in een vroeg stadium geeft Defensie bedrijven, soms met subsidies, de gelegenheid hun innovatieve producten in operationele setting te testen. Te Kulve: “De gebruikers worden voor de aankoop van een systeem al bij het product betrokken. Doet het wat zij willen? Daarnaast kan de producent optimaal meedenken met de gebruiker.”

Datum: vrijdag 1 maart 2013, 15:28
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Duitsland, Kampen, Overijssel, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry