Extra prikkels nodig voor doorbraak bio-based economie

28/02
2013
DELFT (EZPress) - Een bio-based economie biedt grote kansen voor duurzame economische ontwikkeling in Nederland en in Europa. Hoofdauteur van het rapport ‘Tussen gouden bergen en groene business’ Rob Weterings, TNO: “Nederland is in de voorhoede van de ontwikkeling van een bio-based economie. We zijn sterk op het gebied van food en chemie, zijn innovatiegedreven en beschikken over veelbelovende business cases. Toch is succes niet gegarandeerd. Voordat een nieuwe, bio-based waardeketen commercieel levensvatbaar is, moet een flinke slag worden geslagen.” In een bio-based economie worden hoogwaardige biobased grondstoffen, zoals koolzaad en hout, ook hoogwaardig gebruikt. Het huidige beleid stimuleert echter een laagwaardige inzet, namelijk voor energieproductie. Weterings: “Logisch beleid van oudsher, maar dit moet veranderen om bio-based business lonend te maken. Op Europees niveau, want dit los je niet in Nederland op.” Een mooie uitdaging voor Europa, de Nederlandse overheid en de topsectoren.

Beleid aanpassen

In Europa ontbreekt nu een stabiel en uitnodigend investeringsklimaat voor bio-based bedrijvigheid. Daarnaast zijn investeerders nodig die demo’s op industriële schaal mogelijk maken. Verder is het van belang dat voedingsgewassen niet massaal als industriële grondstof worden ingezet. Een bio-based economie hoeft zich niet te baseren op voedingsgewassen, maar kan zich richten op andere gewassen, op algen of op reststromen uit bijvoorbeeld de horeca of snoeihout uit door Staatsbosbeheer beheerde bossen. Maatschappelijke acceptatie speelt een rol ten aanzien van genetische modificatie, wat in Europa en Nederland een heet hangijzer lijkt te zijn. Consumenten of eindgebruikers zijn belangrijke spelers. Kortom: er zijn vele belemmeringen te overwinnen. In Nederland is behoefte aan een proactief innovatiebeleid dat de ontwikkeling van kansrijke business cases substantieel versnelt.

Financiering industriële demo’s

Door duidelijk te maken welke bio-based waardeketens haalbaar en kansrijk zijn, wordt het voor overheid en bedrijfsleven eenvoudiger om goede investeringsbeslissingen te nemen. Weterings: “Op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom vinden veelbelovende initiatieven plaats. Hier werken bedrijven uit verschillende sectoren samen aan het doorontwikkelen van technologieën die bio-based producten rendabel moeten maken. De ontwikkeling hiervan kost tijd. Er vinden al pilots plaats op R&D-niveau, maar er zijn vooral ook demo’s nodig op industriële schaal. In Europa blijkt het lastig hiervoor geld te krijgen. Kapitaalverstrekkers kijken primair naar Amerika of Zuid-Oost Azië. Toch is het goed dat regionale pioniers hun initiatieven clusteren, omdat ze daarmee de onderlinge samenwerking versterken én de kans vergroten investeerders aan te trekken.”

Actieplan industriële biotechnologie

Om naar een bio-based economie in Europa te komen kan de ontwikkeling van industriële biotechnologie een essentiële rol spelen. Maar de potentie van deze sector wordt nog onvoldoende benut. Elsbeth Roelofs, business consultant duurzame innovatie, TNO: “In het Europese project BIO_TIC worden met Europese en regionale stakeholders kansen en belemmeringen geïdentificeerd op het gebied van onderzoek & technologieontwikkeling, markt & industrie en maatschappij (wet- en regelgeving, beleid en bijvoorbeeld ethische aspecten zoals de discussie over toepassing van genetische modificatie). Vervolgens wordt een concreet actieplan opgesteld die relevante stakeholders moet verleiden om in actie te gaan komen zodat industriële biotechnologie een grote vlucht kan gaan nemen. TNO speelt in dit project een belangrijke rol in het vormgeven van de methode van het roadmapping proces, in het invullen van de roadmap voor onderzoek & technologieontwikkeling en in het mobiliseren van stakeholders.“

//Einde bericht

Bron: TNO

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 28 februari 2013, 14:58
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Bergen, Bergen op Zoom, Delft, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry