Ontstond het leven op aarde in behaaglijk warme inslagkraters?

27/02
2013
Zelfs relatief kleine kraters hebben mogelijk een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de ontwikkeling van het leven op aarde. Nieuw onderzoek wijst erop dat ze veel langzamer afkoelden dan gedacht en daarmee mogelijk de ideale plek voor het ontstaan en gedijen van leven vormden.

Onderzoekers van de universiteit van Western Australia trekken die conclusie nadat ze stenen en mineralen afkomstig uit inslagkraters bestudeerden. “We analyseerden gesteenten die door de inslag smolten, in de 23 kilometer brede en 76 miljoen jaar oude Lappajärvi-krater in Finland,” vertelt onderzoeker Martin Schmieder. De resultaten van dat onderzoek verbaasden de wetenschappers. Uit hun analyse blijkt namelijk dat de krater nog heel lang na de inslag warm bleef.

Warm

Wanneer een ruimtesteen op aarde neerploft, kan deze de plek waar deze neerkomt enorm verwarmen. Soms loopt de temperatuur op tot enkele duizenden graden Celsius. Dat is warm genoeg om gesteenten op die plek te laten smelten. Het duurt wel even voor relatief kleine kraters afkoelen: onderzoekers schatten eerder dat de krater daar zo’n 10.000 jaar voor nodig heeft.

Datum: woensdag 27 februari 2013, 19:28
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap
Tags: Finland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry