Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

26/02
2013
De Nederlandse militairen in Kunduz hebben bezoek gehad van de nieuwe commandant van de ISAF-missie in Afghanistan, de Amerikaanse generaal Joseph Dunford. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 18 tot en met 24 februari.

Dunford kreeg een toelichting op de politietrainingsmissie, maar hij bleek al goed op de hoogte van het Nederlandse aanpak. “Het geïntegreerde karakter en de wijze van optreden werken uitstekend in Afghanistan”, zei hij.

8 vrouwelijke Afghaanse agenten rondden in Kunduz-stad als eerste groep de vervolgtraining af. Nederlandse trainers verzorgden deze voortgezette cursus. Commandant Police Training Group kolonel Roland de Jong en civiel vertegenwoordiger Geoffrey van Leeuwen reikten de certificaten uit. “Dit is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling en professionalisering van de Afghan Uniformed Police”, aldus De Jong.

Nieuwe lichting

Ook ontvingen 63 agenten van de Afghaanse politie een diploma voor het volgen van de aanvullende politietraining. Ze kwamen uit alle 4 de districten van Kunduz waar Nederland agenten traint. Een nieuwe lichting agenten begint binnenkort met de praktijktraining bij de Police Training Group.

De Nederlandse politietrainers verzorgden trainings- en begeleidingsactiviteiten op het regionaal trainingscentrum in Kunduz-stad en in verschillende districten. Ook kregen zij bezoek van Kamerleden van de vaste Commissie Defensie. De politici namen ook een kijkje bij Nederlandse eenheden in Kabul en Mazar-e-Sharif.

Radio

Civiel vertegenwoordiger Van Leeuwen nam deel aan een programma van het radiostation Radio Kaihan. In de uitzending gaf hij uitleg over de Nederlandse missie. Luisteraars konden ook bellen met vragen voor hem.

Somalië

Hr. Ms. De Ruyter heeft voor de kust van Somalië een einde gemaakt aan de activiteiten van een vermoedelijke piratengroep. Dit gebeurde   in nauwe samenwerking met een Spaanse helikopter en patrouillevliegtuig, waarbij ze   twee skiffs met in totaal 9 verdachten wisten te stoppen. Deze vermoedelijke piraten zijn aan boord genomen van de Ruyter en de skiffs zijn in beslag genomen. De piraten zijn inmiddels overgedragen aan de autoriteiten van de Seychellen voor vervolging. In onderstaande clip ziet u beelden van de actie.

Het schip patrouilleerde verder voor de oostkust van Somalië en op de Indische Oceaan. Op open zee kreeg de De Ruyter nieuwe voorraad aangereikt het Amerikaanse schip USNS Joshua Humphreys.

Download deze video

Video voor Windows Media PlayerVideo | 26 februari 2013 | wmv | 00:53 | 2.1 MBVideo voor Apple Quicktime PlayerVideo | 26 februari 2013 | mp4 | 00:53 | 2.5 MBVideo voor mobiel gebruikVideo | 26 februari 2013 | 3gp | 00:53 | 10.3 MBUitgeschreven tekst

...

//

Beveiligingsteams

Beveiligingsteams van mariniers, zogenaamde Vessel Protection Detachments  (VPD), waren aan boord van 2 Nederlandse schepen: een op de MV Target van de firma Dockwise, op weg naar de eindbestemming Jebel Ali in de Verenigde Arabische Emiraten en een tweede aan boord van de MV Super Servant 3, ook van de firma Dockwise. Dit schip is op weg naar de eindbestemming Bahrein.

Turkije

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert was samen met haar Duitse collega Thomas De Mazière en de Turkse minister van Defensie Ismet Yilmaz bij de Europese militairen van de Patriots in Turkije. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vergezelde het trio.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam 30 keer in actie voor het ruimen van explosieven afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Mijnenbestrijdingsvaartuigen kwamen 4 keer in actie voor het ruimen van explosieven op zee. 

Reddingshelikopters

Reddingshelikopters van Defensie kwamen 5 keer in actie voor het vervoeren van patiënten. Vanaf de Waddeneilanden werden zij naar ziekenhuizen in Sneek en Leeuwarden vervoerd.

Datum: dinsdag 26 februari 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bahrein, Friesland, Kabul, Leeuwarden, Seychellen, Sneek, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry