Vaste Commissie Defensie: "Concrete resultaten in Kunduz zichtbaar"

20/02
2013
Je kunt nu al zien dat Afghanen in staat zijn hun eigen mensen te trainen. Dat is een concreet resultaat van de Nederlandse missie.” Dat concludeerde Han ten Broeke van de VVD tijdens een driedaagse bezoek aan Afghanistan. De commissievoorzitter was er samen met leden van de Vaste Commissie Defensie (VCD) van de Tweede Kamer. Vanavond keren ze terug in Nederland.

Doel was met eigen ogen de voortgang te zien van de geïntegreerde politietrainingsmissie in Kunduz. Het gezelschap bestond naast Ten Broeke uit Angelien Eijsink (PvdA), Wassila Hachchi (D66), Raymond Knops (CDA), Bram van Ojik (GroenLinks), Raymond de Roon (PVV) en Ronald Vuijk (VVD). De parlementariërs werden begeleid door Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren. 

De Kamerleden waren danig onder de indruk van de geïntegreerde aanpak van de missie. Die richt zich zowel op het opleiden en mentoren van de Afghaanse civiele politie, als op het versterken van de rechtsstaat in Kunduz.

Kunduz

"Alle buitenlandse partners die wij hebben gesproken, zijn lovend over de Nederlandse aanpak", aldus Ten Broeke. Tijdens bezoeken aan Kabul, Mazar-e-Sharif en Kunduz zei hij dat de Tweede Kamer grote waarde hecht aan het werk van Nederlandse militairen, diplomaten en politietrainers in Afghanistan. "De commissie heeft het goede werk van de Nederlandse mannen en vrouwen gezien en daarvoor waardering uitgesproken."

In Kunduz bezochten de Kamerleden de geïntegreerde politietrainingsmissie. Zij woonden een training bij op het Politie Trainingscentrum en maakten kennis met Nederlandse en Afghaanse politietrainers. Ook spraken zij met alle non-gouvernementele organisaties die het Nederlandse rechtsstaatprogramma in Kunduz uitvoeren.

Kabul

In Kabul ontmoetten de Kamerleden Nederlandse militairen op de ISAF-hoofdkwartieren. Op de ambassade werden zij vervolgens door de Nederlandse ambassadeur en diplomaten geïnformeerd over het Afghanistanbeleid. Ook spraken de parlementariërs met de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken generaal Patang en EU- en VN-vertegenwoordigers.

Mazar-e-Sharif

Aansluitend ging de VCD naar Mazar-e-Sharif  waar de Air Task Force is gestationeerd. Daar kwam de werkwijze van het Nederlandse F-16-detachement aan de orde. De jachtvliegtuigen voeren verkenningen uit en leveren indien nodig luchtsteun aan de Nederlanders in Kunduz en aan coalitiepartners.

Datum: woensdag 20 februari 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Kabul

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry