Gemeenten: richt alle energie op decentralisaties

19/02
2013
DEN HAAG (EZPress) - Gemeenten zijn volop samen bezig om de decentralisaties op het gebied van jeugd, werk en zorg tot een succes te maken. De juiste randvoorwaarden en het opzetten van praktische samenwerkingsverbanden zijn daarbij belangrijker dan moeizame afgedwongen structuurdiscussies. Dat is de reactie van de VNG op de ‘decentralisatiebrief’ van minister Plasterk (BZK) aan de Tweede Kamer.

VNG-voorzitter Jorritsma: `Gemeenten werken aan de uitvoeringskracht die nodig is om de decentralisaties goed uit te kunnen voeren.` Decentralisaties moet je vanuit de inhoud vormgeven, de bestuurlijke schaal moet niet leidend zijn in de discussie over de uitvoeringskracht bij de decentralisaties.

Voorbeeld Groningen

Gemeenten organiseren zelf al hun samenwerkingsverbanden. Bijvoorbeeld in Groningen werken de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum (samen circa 50.000 inwoners) samen om in het sociale domein als regiegemeente sturing te geven aan de decentralisaties. Dit samenwerkingsverband werkt samen binnen de arbeidsmarktregio Groningen en de Jeugdzorgregio Groningen, beide met circa 600.000 inwoners.

Discussiepunt

Minister Plasterk ondersteunt op korte termijn het uitgangspunt van samenwerking, maar wil tegelijkertijd op de langere termijn opschaling naar 100.000+ gemeenten bevorderen. Volgens Jorritsma zal deze discussie de uitvoering van de decentralisaties echter negatief beïnvloeden: ‘Gemeenten en Rijk willen van de decentralisaties in het sociale domein een succes te maken. Het zoeken naar samenwerkingsvormen die de burgers optimaal bedienen wordt onnodig gefrustreerd wanneer het Rijk dit als tijdelijke vorm en als een voorbode van herindeling beschouwt.’

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 19 februari 2013, 14:53
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Appingedam, Delfzijl, Groningen, Loppersum

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry