Lichte daling zoutconsumptie

18/02
2013
De dagelijkse inname van zout is met ongeveer 3% gedaald ten opzichte van 2011. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer.

Op basis van de plannen van de levensmiddelenindustrie zou een reductie van ongeveer 9% in 2015 mogelijk moeten zijn. De minister vindt dat er goede voorbeelden zijn en is blij met de inzet en plannen van verschillende bedrijven. 'Het onderwerp staat ondertussen stevig op de agenda. Ik zie een toegenomen inzet van bedrijven om op basis van zelfregulering producten te verbeteren. Op die weg gaan we verder met als volgende stap: van goede voorbeelden naar verbetering in het hele aanbod', aldus minister Schippers.

Sectorbrede afspraken nodig

In de nota gezondheidsbeleid Gezondheid Dichtbij (mei 2011) heeft minister Schippers ingezet op het gezonder maken van het productaanbod als het gaat om zout en verzadigd vet. Voor het maken van de gezonde keuze is de consument deels afhankelijk van de samenstelling van het aanbod. Daar ligt een stevige verantwoordelijkheid voor het bedrijfsleven. De ingezette verbetering moet de komende tijd zichtbaar worden in het hele voedingsaanbod. Dat vraagt om afspraken met de hele sector: producenten en retailers. Voor brood en groenteconserven zijn deze afspraken er al. Zeker de producten waarvan de zoutgehaltes het hoogst zijn, moeten verbeteren. Op korte termijn zal de minister met de koepels van levensmiddelenindustrie (FNLI) en retail (CBL) bespreken welke verdere reductieafspraken ze kunnen maken.

Documenten en publicaties

Kamerbrief over voortgang verlaging zout en verzadigd vet in levensmiddelen

Brief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over de voortgang van verlaging zout en verzadigd vet in levensmiddelen.

Kamerstuk | 18-02-2013 | VWS

Datum: maandag 18 februari 2013, 14:27
Bron: Ministerie van VWS
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry