Stadse vogel wordt veel sneller volwassen

15/02
2013
Nieuw onderzoek wijst erop dat vogels die in de stad leven en dus ook `s nachts aan licht worden blootgesteld, veel sneller volwassen worden. De geslachtsklieren van de vogeltjes begonnen zich gemiddeld een maand eerder te ontwikkelen dan die van vogels die de nacht in het donker doorbrengen.

Ook raken de stadse vogels eerder in de rui en gaan ze eerder zingen dan vogels die in het donker slapen. Het wijst erop dat de lichtvervuiling in de stad verstrekkende gevolgen heeft voor het ritme van stadse dieren. Dat schrijven onderzoekers van het Max Planck Instituut in het blad Proceedings of the Royal Society B.

Experiment

De onderzoekers achterhaalden eerst aan hoeveel licht vogels in de stad werden blootgesteld. Ze rustten een aantal stadvogels uit met speciale sensoren die dat konden meten. Uit het onderzoekje bleek dat de vogels `s nachts aan zo’n 0,2 lux werden blootgesteld. Dat is bijzonder weinig. “Dat is slechts één dertigste van het licht dat van een typische straatlantaarn vandaan komt,” vertelt onderzoeker Jesko Partecke.

Datum: vrijdag 15 februari 2013, 14:30
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry