`Zorg doet te weinig brandoefeningen`

01/10
2009
BEVERWIJK (ANP) - Een derde van de medewerkers van ziekenhuizen en verpleeghuizen is bang dat bij een brand niet iedereen veilig uit het gebouw kan komen. Zij weten niet hoe ze moeten handelen in geval van brand. Dat meldde de Nederlandse Brandwonden Stichting donderdag. De organisatie deed een steekproef onder 420 medewerkers van ziekenhuizen en 420 medewerkers van verpleeghuizen. Daaruit bleek ook dat volgens 42 procent van het ondervraagde ziekenhuispersoneel het afgelopen jaar bij hun instelling geen ontruimingsoefening is gedaan. Bij de medewerkers van verpleeghuizen kwam een percentage van 34 procent uit de bus.

Een steekproef onder personeel van basisscholen en kinderopvangverblijven gaf een gunstiger beeld, maar ook daar gaven 15 tot 20 procent van de medewerkers aan dat het schort aan ontruimingsoefeningen.

Beleving

Voorzitter René Hagen van de Stichting Nationale Brandpreventieweek noemt het alarmerend dat er te weinig wordt geoefend. Patiënten, cliënten, leerlingen en kinderen zijn juist afhankelijk van mensen die weten hoe te handelen bij brand, aldus Hagen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijst erop dat het onderzoek is gebaseerd op de beleving van werknemers. ,,Het is de vraag of dat ook de realiteit is'', zei een woordvoerder in een reactie. Volgens hem is voor brandveiligheid en -preventie de laatste jaren juist steeds meer aandacht gekomen bij ziekenhuizen.

Datum: donderdag 1 oktober 2009, 08:47
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry