Grootschalig onderzoek gebruik en handel paardenvlees

15/02
2013
DEN HAAG (EZPress) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert een grootschalig onderzoek uit naar het frauderen met paardenvlees. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken mede namens minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer.

In het onderzoek zijn ongeveer 100 bedrijven in beeld waar de NVWA 200 monsters neemt van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. Het gaat om slachthuizen tot en met supermarkten. Er wordt gekeken of paardenvlees in de producten is verwerkt, terwijl er rundvlees op het etiket stond. Daarnaast onderzoekt de NVWA bij 40 bedrijven de etiketten en controleert de NVWA de identiteit van het vlees en is de administratie doorzocht. ‘Het is ontoelaatbaar dat consumenten doelbewust worden misleid voor eigen gewin’, aldus de staatssecretaris.

Binnen de Europese Commissie wordt voorgesteld dat de komende maanden in alle lidstaten controles worden uitgevoerd. De controles richten zich op het testen van vlees waarin paardenvlees kan zitten. Daarnaast wordt het paardenvlees getest op verboden middelen.

Vanaf maandag 11 februari heeft de NVWA niet alleen bij de verdachte bedrijven controles gedaan maar ook steekproefsgewijs bedrijven in heel Nederland gecontroleerd. Dat heeft ertoe geleid dat de NVWA bij een bedrijf het vlees heeft geblokkeerd. Dat betekent dat het vlees niet gebruikt mag worden of verhandeld.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 15 februari 2013, 06:38
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry