Wetenschap ontdekt welke verkeersregels in onze zenuwcellen gelden

14/02
2013
Wetenschappers hebben een belangrijke stap gezet die er wel eens toe kan leiden dat ziekten als Parkinson en Alzheimer in de toekomst de wereld uit geholpen worden. Ze achterhaalden de `verkeersregels’ die tijdens het transport van energie in onze zenuwcellen gelden.

Waarschijnlijk heeft u wel eens van Alzheimer en Parkinson gehoord. In de krant of op internet leest u steeds meer over deze twee afschuwelijke ziekten. Zij zijn verworden tot `volksvijand’. Gelukkig hebben biologen van de Universiteit Utrecht via onderzoek nieuwe inzichten verkregen in het ontstaan van deze `hersenziekten’. Via preventie en betere behandeling van deze ziekten kunnen Parkinson en Alzheimer misschien de wereld uit worden geholpen.

Speciale voertuigen

Hersenen bestaan uit miljoenen zenuwcellen. Elke zenuwcel bestaat ook weer uit miljoenen bouwstoffen en chemische stoffen. Al deze cellen moeten met elkaar samenwerken en vormen zo een goed geoliede machine. Deze samenwerking gaat via een `wegennetwerk’ tussen alle zenuwcellen. `Speciale voertuigen’ verplaatsen over deze wegen pakketjes van de ene kant van de cel naar de andere kant. Het liefst zo snel mogelijk. Toch is dat een hele onderneming, want zenuwcellen hebben een complexe vorm met vele vertakkingen en zijn soms wel een meter lang. Er kan dus van alles misgaan.

Datum: donderdag 14 februari 2013, 16:58
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry