Tijdelijk maandag Stekkerdag!

14/02
2013
14-02-2013

De gemeente Utrecht doopt de maandagen in maart 2013 om tot Stekkerdagen. Op deze dagen kunnen bewoners oude elektrische apparaten apart op afspraak voor de deur aanbieden voor recycling. Namelijk, vanaf 1 april 2013 worden oude elektrische apparaten niet meer door de gemeente via het grofvuil opgehaald, omdat er té veel waardevolle materialen verloren gaan. Voortaan kunnen bewoners met afgedankte elektrische apparatuur terecht bij het afvalscheidingsstation of inleveren in de winkel bij aankoop van een nieuw apparaat. In maart organiseert de gemeente nog vier extra ophaaldagen om bewoners te stimuleren oude elektrische apparaten alvast apart aan te bieden. De ingezamelde apparaten op Stekker Maandag worden via de drie afvalscheidingsstations gescheiden en op milieuvriendelijke wijze verwerkt.

Maandag 4, 11, 18 & 25 maart 2013

Doel van het nieuwe beleid is bewoners te stimuleren om voortaan oude elektrische apparaten naar het afvalscheidingsstation te brengen. Het recyclen van afgedankte huishoudelijke apparatuur loont! Maar liefst 70 tot 95% van de materialen uit bijvoorbeeld broodroosters, televisietoestellen en computers zijn geschikt voor hergebruik in andere producten. Door natuurlijke materialen en grondstoffen te hergebruiken wordt het milieu gespaard. De gemeente organiseert nog vier extra ophaaldagen om bewoners aan de nieuwe regeling te laten wennen en hun de kans te geven oude apparatuur voor de deur aan te bieden voor recycling. Daarvoor moeten burgers wel eerst een afspraak maken via het digitaalloket www. utrecht.nl of telefonisch via 030 286 00 00. Na 1 april 2013 kunnen bewoners zelf met oude elektrische apparaten terecht bij het afvalscheidingsstation of in de winkel bij aankoop van een nieuw toestel.

Zes dagen per week open

Utrecht heeft drie afvalscheidingsstations waar inwoners zes dagen per week hun grofvuil en afgedankte apparatuur gratis naar toe kunnen brengen. De drie afvalscheidingsstation trekken momenteel 350.000 bezoekers per jaar. Afgelopen jaar werd er ruim 640 duizend kilo grofvuil ingeleverd. Inleveren is goed voor het milieu. Het afval wordt gesorteerd, hergebruikt of op milieuvriendelijke wijze verwerkt. Dit zorgt ervoor dat grondstoffen opnieuw worden ingezet, schadelijke stoffen niet in het milieu terecht komen en de CO2-uitoot wordt verlaagd. Op www.inleverenwaaromniet.nl, de officiële campagnesite van de gemeente, staan tips voor bewoners om afval gescheiden in te zamelen en informatie over wat er daarna mee gebeurt.

Datum: donderdag 14 februari 2013, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry