Minister Opstelten bezoekt Nederlandse politiemensen in Afghanistan

14/02
2013
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een driedaags bezoek gebracht aan de geïntegreerde politietrainingsmissie in Afghanistan. De minister bezocht onder meer de Nederlandse politiemensen in Kabul en Kunduz en het F-16 detachement in Mazar-e-Sharif. De minister werd vergezeld door korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en directeur-generaal Politie Dick Schoof.

In Afghanistan zijn bijna 50 Nederlandse politiemensen en justitie-experts bezig met het trainen, mentoren en adviseren van het hoger en midden-kader van de Afghaanse politie. Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan versterking van de samenwerking tussen politie en justitie in Afghanistan. De Nederlandse politiemensen maken deel uit van de Europese politietrainingsmissie in Afghanistan (EUPOL) en werken naast de politietrainers van de Koninklijke Marechaussee die agenten en onderofficieren opleiden.

In Kabul bracht minister Opstelten een bezoek aan de Afghaanse politieacademie waar Nederlandse politiemensen trainingen geven. Ook had minister Opstelten ontmoetingen met de Afghaanse ministers van Binnenlandse Zaken, Patang, en Buitenlandse Zaken, Rassoul, die hun waardering uitspraken voor de inzet van Nederland in Afghanistan. Minister Patang legde vooral de nadruk op de bijdrage van Nederlandse politiemensen aan de versterking van de civiele politie in Afghanistan.

In Kunduz volgde minister Opstelten een zogeheten scenariotraining waarin verschillende onderdelen van de keten van politie en justitie aan de orde komen. Zo worden Afghaanse politiemensen getraind in forensisch onderzoek om de bewijsvoering in rechtszaken te verbeteren. De door Nederlandse politiemensen ontwikkelde opleiding wordt binnenkort in heel Afghanistan uitgerold. Ook sprak de minister met Nederlandse militairen, politiemensen en diplomaten over de resultaten van de geïntegreerde politietrainingsmissie in Kunduz. Minister Opstelten gaf aan dat hij onder de indruk is van de inspanningen die de Nederlanders leveren in Afghanistan. Ook onderstreepte hij het belang van het versterken van de burgergerichte politiezorg in Afghanistan en het trainen van Afghaanse trainers zodat zij hun eigen politiemensen kunnen opleiden.

Minister Opstelten sloot zijn bezoek aan Afghanistan af in Mazar-e-Sharif waar Nederlandse F-16 zijn gestationeerd die onder andere de taak hebben om de politietrainingsmissie te ondersteunen

Datum: donderdag 14 februari 2013, 08:56
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Kabul

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry