Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

12/02
2013
De voorzitter van de Tweede Kamer bezocht de Nederlandse eenheden in Afghanistan en Hr. Ms. De Ruyter wordt ingezet om te patrouilleren in de aanbevolen route voor schepen bij de Hoorn van Afrika. Het weekoverzicht van Defensie-operaties van 4 tot en met 10 februari 2013.

De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, was samen met Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp te gast bij de Nederlandse eenheden in Afghanistan. Mevrouw Van Miltenburg bracht de waardering van de Tweede Kamer over aan de militairen en liet zich bijpraten over het werk in Kabul, Mazar-e-Sharif en Kunduz.

De Police Operational Mentor and Liaison Teams van de politietrainingsmissie verzorgden training- en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse agenten in verschillende districten van de provincie Kunduz. In Aliabad en in Kunduz-Stad ging een nieuwe vervolgcursus van start voor agenten. Tegelijktertijd werden ook Afghaanse mentoren getraind. 8 Afghaanse vrouwen rondden de eerste vervolgcursus voor vrouwelijke Afghaanse politieagenten af.

Een Nederlandse Police Advisory Group adviseerde leidinggevenden op 2 politiestations in Kunduz-stad. Met verschillende leidinggevenden werd gesproken over het verbeteren van logistieke en personele processen.

Het onderzoek naar het verkeersongeval waarbij een Afghaans jongetje gewond raakte, is afgerond. Uit het onderzoek bleek dat de bestuurder van het Nederlandse voertuig geen blaam treft. Het jongetje werd vorige week uit het ziekenhuis ontslagen en maakt het naar omstandigheden goed.

Somalië

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. De Ruyter passeerde het Suezkanaal, op weg naar het inzetgebied bij de Hoorn van Afrika. Voorafgaand aan deze passage werd 2 weken intensief getraind. De oefeningen richtten zich op de inzet tijdens de antipiraterijmissie Atalanta.

Sinds donderdag wordt het marineschip ingezet om te patrouilleren in de Internationally Recommended Transit Zone, de aanbevolen route voor schepen bij de Hoorn van Afrika. Voor de inzet heeft het schip verschillende middelen aan boord, waaronder een marinierseenheid voor het boarden van schepen. Voor het eerst is er een NH90-helikopter aan boord van een Nederlands fregat op missie.

Beveiligingsteams

Beveiligingsteams waren aan boord van Nederlandse schepen. Een team beschermde MV Volvox Olympia van de firma van Oord tegen eventuele aanvallen van piraten. Na aankomst in de haven van Jebel Ali (Verenigde Arabische Emiraten) keerde het team naar Nederland terug. Een ander mariniersteam was aan boord van het MV Happy Diamond van de firma Spliethoff, met eindbestemming Jeddah in Saudi-Arabië. In de haven van Singapore ging een team aan boord van het MV Target van de firma Dockwise voor de reis van Singapore naar Jebel Ali.

Mali

Een Nederlands DC-10 transportvliegtuig bracht materiaal voor de Franse operatie Serval naar een basis in Tsjaad. Het militaire vliegtuig vertrok vrijdag vanaf Vliegbasis Eindhoven, maakte een tussenstop in Frankrijk voor het ophalen van materiaal en vervoerde het naar N’Djamena in Tsjaad. Daar staat een steunpunt voor de operatie in Mali. Binnenkort vindt de eerste vlucht op Bamako in Mali plaats.

Turkije

Het land- en luchtmachtpersoneel van de Nederlandse Patriotsystemen in Turkije zette haar werkzaamheden voort. Afgelopen week werden ook de Amerikaanse Patriotbatterijen operationeel.

Download deze video

Video voor Windows Media PlayerVideo | 12 februari 2013 | wmv | 03:50 | 9.5 MBVideo voor Apple Quicktime PlayerVideo | 12 februari 2013 | mp4 | 03:50 | 9.8 MBVideo voor mobiel gebruikVideo | 12 februari 2013 | 3gp | 03:50 | 39.4 MBUitgeschreven tekst

...

//

Operaties binnen het Koninkrijk:

Zoekteams

Een gespecialiseerd militair zoekteam assisteerde bij huiszoekingen in verband met georganiseerde hennepteelt en het witwassen van geld. Bij zoekacties op 12 locaties in en rond Eindhoven werden onder meer 2 kwekerijen, vuurwapens en munitie gevonden. Er werd beslag gelegd op auto’s, quads en contant geld. De politie hield 5 verdachten aan.

Bij de actie zijn ongeveer 120 politiemensen, ambtenaren van de gemeente en Belastingdienst ingezet. Het zoekteam van de landmacht ontwikkelde zijn expertise bij het zoeken naar geïmproviseerde explosieven in Afghanistan. De militairen maken gebruik van geavanceerde apparatuur, zoals een grondradar, om verborgen bergplaatsen te ontdekken.

Later in de week assisteerde een zoekteam de politie in de omgeving van Oosterhout bij het verzamelen van bewijsmateriaal voor een strafrechtelijk onderzoek. Ze zochten een steekwapen dat mogelijk is gebruikt bij de moord op een Iraanse man in Oosterhout, ongeveer een jaar geleden.

Reddingshelikopter

Een reddingshelikopter van de luchtmacht, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, kwam in actie voor het oppikken van een gewonde aan boord van het Liberiaanse vrachtschip MV Falcon Nostos. De patiënt werd op de Noordzee opgepikt en vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daarnaast werd een patiënt vanaf de Waddeneilanden naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd.

Explosieven

Explosievenruimers kwamen 20 keer in actie voor het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. 5 keer betrof het een geïmproviseerd explosief. Mijnenbestrijdingsvaartuigen kwamen 5 keer in actie voor het ruimen van explosieven.

De Kustwacht Caribisch Gebied onderschepte tijdens een reguliere patrouille een grote partij verdovende middelen op een bootje nabij Aruba. De opvarende is aangehouden en de drugs en het vaartuig zijn in beslag genomen.

Datum: dinsdag 12 februari 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Bamako, Eindhoven, Frankrijk, Friesland, Hoorn, Kabul, Leeuwarden, Mali, Noord-Brabant, Noord-Holland, Oosterhout, Rotterdam, Singapore, Tsjaad, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry