Nieuwe Friesland vaart haven Curaçao binnen

12/02
2013
Enkele honderden mensen waren gisteren getuige van het ceremoniële onthaal van Hr. Ms. Friesland in de haven van Willemstad, Curaçao.

Onder het afvuren van saluutschoten voer het patrouilleschip de haven binnen. De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, de gewapende wacht van de Curaçaose Militie en het aanwezige Defensiepersoneel brachten de eregroet. Een lid van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers ondersteunde de ceremonie muzikaal.

De binnenkomst was extra bijzonder, omdat de marine 525 jaar bestaat met als thema innovatie. Door de binnenkomst van het allernieuwste marineschip werd dat nog eens extra benadrukt.

Wereldwijd inzetbaar

Het 108 meter lange schip, een van de 4 nieuwe Ocean-going Patrol Vessels van de Hollandklasse, is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken. De Friesland fungeert de komende 4 maanden in de Cariben als stationsschip voor de Koninklijke Marine en de Kustwacht Caribisch Gebied.

Het schip en de bemanning ondergingen op de heenreis een intensief opwerkprogramma om goed voorbereid te zijn op de taken. Voor de bestrijding van drugssmokkel buiten de territoriale wateren krijgt de Friesland een Law Enforcement Detachement (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord. Voor operaties binnen de territoriale wateren wordt een kustwacht boardingteam ingescheept. Een mariniersteam beveiligt tijdens de boardings het schip en personeel.

FRISC en Alouette-helikopter

De bemanning bestaat standaard uit 55 personen, maar kan worden uitgebreid met specialisten tot maximaal 90 koppen. De Friesland beschikt over 2 snelle vaartuigen van het type FRISC en is uitgerust met een Belgische Alouette-boordhelikopter. 

De Alouette liep door zwaar weer op zee schade aan het staartstuk op, maar wordt op Kustwachtsteunpunt Hato gerepareerd. De boordhelikopter is waarschijnlijk aanstaande donderdag weer inzetbaar.

Datum: dinsdag 12 februari 2013, 14:43
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry